Cultura şi tradiţiile rome, într-o expoziţie de fotografie la Naţionalul târgumureşean
Preşedintele Fotoclubului Mureş, Both Gyula, a explicat că sunt zone în judeţ în care romii acceptă greu străinii, fiind nevoie de peste 35 de ani pentru ca accesul fotografilor să fie permis.
Both Gyula a precizat că în cele 34 de imagini ale expoziției din foaierul Teatrului Naţional sunt reprezentate patru comunităţi de romi din Mureș și Harghita, atât oameni foarte săraci, cât și romi foarte bogați:
Sunt comunități din Ceuaș, Păsăreni, dar și din județul Harghita. Sunt imagini surprinse din cotidian. Unii lucrează, se distrează, dansează, unii stau în acei 2 metri pătrați pe care-i au, cu sobă, cu pat și fac mâncarea la copii în acel lighean. Vedem copiii aceia care cară crengi, cu care se încălzesc, nu au geamuri. Lângă ei sunt altă categorie, care trăiesc foarte bine, sunt meșteșugari, lucrează în cupru, au o casă superbă. Apoi, muzicanții din Ceuaș au umblat prin lume, sunt cunoscuți în afara țării mai bine decât aici la noi.”
Directorul Teatrului Naţional, Gaspatik Attila, a subliniat că Teatrul Naţional va fi în continuare deschis unor evenimente care îi pun în valoare pe romi:
E bine să ne întrebăm, ca cetăţeni şi ca artişti, ce relaţii avem cu aceşti semeni ai noştri. În Mureş s-au declarat cei mai mulţi cetăţeni de etnie româ, asta înseamnă că în acest judeţ nu le e frică romilor să se declare romi, iar pentru asta noi, şi prin cultură putem oferi posibilităţi de integrare. Cunoştem foarte mulţi artişti de etnie romă care au dovedit că sunt de talie europeană şi mondială, dar oare noi respectăm aceste valori? Cei mai mulţi romi cunosc şi limba română şi limba maghiară, dar noi suntem mulţi care nu cunoaştem limba celuilalt.”
Expoziția de fotografii ar fi trebuit să deschidă ”Săptămâna limbii și culturii rome”, dar organizatorii, Fundația Chakra, a comunicat că din motive obiective, evenimentul a fost reprogramat pentru luna iulie.
Valeriu Russu