Curierat cu roboți
Ford propune înlocuirea curierilor pentru livrări cu roboţi care descarcă singuri coletele din furgonete. În viziunea acestei companii, într-un viitor nu prea îndepărtat furgonetele firmelor de curierat vor naviga străzile oraşelor în mod complet autonom, livrând coletele cu ajutorul unor roboţi care se pliază lângă marfa transportată pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu.
Ford intenţionează să livereze coletele pe viitor cu ajutorul roboţilor. Aceştia nu vor încerca să imite fizionomia oamenilor ci vor fi simpli şi eficienţi. Botezat Digit, robotul biped livrat de start-upul numit Agility Robotics are în loc de cap un modul cu senzori pentru orientare, iar corpul scheletic pare să împrumute forma picioarelor unui dinozaur biped. Pentru stabilitate, tălpile iau forma unor suporţi triunghiulari cu tălpi din cauciuc fixate permanent, scrie site-ul go4it.ro. Asemănătoare braţelor umane doar până la nivelul palmelor, braţele robotului Digit au la capete doar extensii din cauciuc proiectate pentru aderenţă cât mai bună pe textura moale a cutiilor din carton. Activitatea de livrare a coletelor se împarte în două etape: navigarea auto până la adresa de livrare, urmată de livrarea robotizată până în faţa uşii locuinţei, folosind numărul de la casă sau apartament şi etaj.
Deocamdată însă, robotul Digit are câteva limitări serioase. Spre exemplu, folosirea liftului în blocurile de apartamente şi deschiderea uşilor de diferite tipuri ar necesita mult mai multă dexteritate decât poate oferi un simplu robot biped, ale cărui braţe sunt prevăzute cu mingi din cauciuc în loc de palme şi degete. Ford nu este singura companie care tatonează cu idea creării unui sistem robotizat de livrare a coletelor, Amazon şi FedEx experimentând diverse variante mai mult sau mai puţin îndrăzneţe. În cazul de faţă, robotul Digit pare să aibă o legătură simbiotică cu furgoneta livrată de producătorul auto, Ford sugerând că acestea ar putea fi propuse firmelor de curierat ca un sistem integrat pentru livrări.
În primă fază este de aşteptat ca livrările să fie făcute sub supravegherea unui angajat, responsabil cu supravegherea bunului mers al livrării şi intervenţii în situaţii care nu pot fi gestionate de robot. Ulterior, pe măsură ce sistemul avansează, iar robotul devine mai complex, el poate fi independent de factorul uman în activitatea de livrare propriu-zisă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: www.go4it.ro