De Ziua Europei, şefa Comisiei Europene s-a aflat la Kiev, în ciuda faptului că noaptea trecută capitala Ucrainei a fost atacată din nou de Rusia cu rachete
A fost pentru prima dată când Ucraina a sărbătorit Ziua Europei, după ce a renunţat la marcarea pe 9 mai a victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, la fel ca şi în Rusia.
A fost un prilej pentru Ursula von der Leyen să-i asigure pe ucraineni de sprijinul europenilor pentru a reuşi să învingă Rusia, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme pentru armata sa, dar şi ridicarea interdicţiilor de import a produselor agroalimentare din Ucraina în ţările vecine, inclusiv România.
Şeful Comisiei Europene afirmă că Ucraina este cel mai potrivit loc de a sărbători ziua Europei, în condiţiile în care Kievul apără în faţa agresiunii Rusiei toate valorile pe care este clădită Uniunea Europeană, valorile democraţiei.
Ursula von der Leyen spune că Rusia a eşuat în demersul său tocmai pentru că nu a luat în calcul aceste valori pe care poporul ucrainean şi le asumă liber. Mai mult, Rusia este acum în pragul de a fi pusă sub presiune economică de cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni care vor slăbi maşinăria de război a Moscovei:
Sancţiunile dau rezultate şi, spre exemplu, am redus importurile din Rusia cu două treimi. Recent, am văzut intensificarea unor exporturi din ţările europene către ţări terţe, iar de acolo aceste produse ajungeau în Rusia. Odată cu al 11-lea pachet de sancţiuni, acest lucru nu va mai fi posibil.
La rândul său, preşedintele Zelenski a mulţumit statelor europene pentru sprijinul militar, economic şi politic şi spune că drumul Ucrainei este alături de Uniunea Europeană:
Europa noastră, a tuturor, a devenit un proiect posibil datorită victoriei împotriva agresiunii din cel de-al Doilea Război Mondial. Europa de azi se bazează pe solidaritate, pe valori comune, nu pe ură, iar aceasta a fost foarte clar în Declaraţia Schuman din 1950, care stă la baza construcţiei Uniunii Europene, cea care spune că pacea nu poate fi asigurată fără a face eforturi proporţionale cu pericolele care o ameninţă.
Preşedintele Zelenski a accentuat că Ucraina are nevoie în continuare de livrări rapide şi masive de armament şi că, în ciuda războiului, face reforme pentru a se integra cât mai curând în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, el s-a arătat dezamăgit de statele europene de la graniţă, care au blocat în trecutul apropiat exportul de cereale ale Ucrainei. El înţelege că aceste exporturi au dus la anumite dezechilibre în acele state, însă, adaugă acesta, Ucraina este în război şi are nevoie de solidaritatea tuturor celor care o pot ajuta. În acest context amintesc faptul că România este singurul stat de la graniţa ucraineană care nu a luat măsuri unilaterale referitoare la exportul cerealelor acestei ţări.
Sursa: RRA