Din cauza pandemiei s-au înjumătățit intervențiile la copiii cu malformații cardiace, la Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 4 februarie 2021, 14:38
Circa jumătate dintre urgențe sunt rezolvate la Secția de Chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureș, iar o mare parte la centrele de peste hotare. Din cauza pandemiei, însă, operațiile la clinicile din străinătate sunt restricționate.
Prin urmare, peste 50 de cazuri urgente de copii nou-născuți sunt acum pe lista de așteptare, spune șeful Secției de Chirurgie cardiovasculară adulți și copii din cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureș, prof.dr. Horațiu Suciu:
Undeva la 100 de copii ar trebui operați de urgență în fiecare an și la Târgu Mureș reușim să operăm circa 40-50% dintre ei. Probabil că numeroși dintre ei decedează. Ceilalți 90% dintre ei ar trebui operați până la vârsta de un an dar, de asemenea, nu se poate face acest lucru. Aș vrea să se rețină că în anual rămân între 400-500 de copii rămân neoperați. Evident, în perioada aceasta cu COVID am avut o presiune foarte mare iar pentru copii acesta e un lucru rău pentru au crescut listele de așteptare…
Între 300 și 350 de operații pe cord la nou-născuți se efectuează în fiecare an în România, iar la Târgu Mureș au fost realizate, în total, 140 de intervenții în 2020, majoritatea fiind urgențe.
Din luna decembrie a început, însă, creșterea ritmului, astfel că aproape în fiecare zi se operează câte un copil.
În România se nasc anual circa 1.000 de copii cu malformații cardiace congenitale iar 10% dintre acestea sunt urgențe neonatale și ar trebui operate în prima lună de viață.
Doctorul Horațiu Suciu mai atrage atenția că pe lângă lipsa centrelor și a dotărilor pentru copiii care se nasc cu malformații cardiace, în România lipsesc 13 medicamente necesare în tratamentul acestor copii, deoarece nu se importă. În plus, în ultimele luni se observă și o lipsă de sânge și a produselor de sânge necesare intervențiilor chirurgicale.
Cristina Bulbescu