Directorii de spitale ar putea alege între cariera de manager și cea politică
Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor organizează, joi, o dezbatere pe tema ordonanţei care şi-a propus depolitizarea şi profesionalizarea managementului din spitale.
Potrivit ordonanței, care a fost respinsă de Senat, managerii de spitale nu puteau ocupa în același timp și o funcție de conducere într-un partid politic.
Managerii de spitale nu sunt prea încântați de prevedere care, spun ei, le limitează o parte din drepturi.
Directorul Spitalului Județean Clinic de Urgență Tîrgu-Mureș, Claudiu Puiac:
Dacă legiuitorul consideră că există o incompatibilitate între funcția de manager și funcția de conducere într-un partid, politic, atunci noi trebuie să acceptăm acest lucru, pentru că este un lucru decis de Parlamentul României. Însă, din punctul meu personal de vedere, consider că există o limitare a libertății de exprimare politică, atât timp cât managerul de spital își exercită atribuțiile pe baza unui contract de management și nu este funcționar public.”
În schimb, preşedintele Sindicatului Sanitas Mureş, Ioan Popşor, a declarat pentru RTM că o asemenea prevedere este normală și vine și în sprijinul pacientului.
Suntem de acord să se meargă pe competență profesională, nu să fie numiți de partide. La nivel național, foarte mulți colegi s-au plâns de managementul managerilor politici, față de managementul celorlalți care erau pe competență profesională.”
Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor a fost adoptată în noiembrie 2016, de Guvernul Cioloş.
Pe 16 ianuarie, Senatul a respins Legea de aprobare a ordonanței, iar la Camera Deputaţilor, Guvernul a ataşat un punct de vedere negativ, cerând ca ordonanța să fie respinsă.
Raluca Creţ