Dosarul Revoluţiei Române, clasat de procurorii militari

Publicat de radiomures, 22 decembrie 2015, 18:54 / actualizat: 23 decembrie 2015, 9:46
Acum 26 de ani, la 22 decembrie cădea regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu şi începea o pagină nouă în istoria României.
După cele câteva zile de demonstraţii şi revoltă populară la Timişoara, bucureştenii care ieşiseră în stradă cu o zi mai devreme aveau să ia cu asalt şi în 22 decembrie centrul capitalei – Piaţa Universităţii, piaţa din faţa Comitetului Central, sediile Televiziunii şi Radioului Public şi alte puncte numite atunci „fierbinţi”. Spre seară, persoane necunoscute au început să tragă în manifestanţii care se bucuraseră de plecarea lui Ceauşescu şi nici acum, după 26 de ani, nu se ştie cine este responsabil pentru moartea a câteva sute de oameni.
Acum două luni, Dosarul Revoluţiei a fost clasat de procurorii militari, fără a fi ajuns vreodată în instanţă. Asociaţia „21 Decembrie”, dar şi persoane fizice au depus plângere la Instanţa Supremă împotriva acestei decizii, cerând ca în mod simbolic să fie analizată pe 21 sau 22 decembrie, ceea ce nu s-a întâmplat însă.
Astăzi, la comemorarea de la Sala Radio, Viorel Popescu, unul dintre jurnaliştii care în 1989 vesteau de la microfonul Radio România victoria Revoluţiei, vorbea despre clasarea Dosarului Revoluţiei.
Viorel Popescu:
Întrebarea majoră pe care ne-am pus-o peste un sfert de veac: „Cine a tras în noi după 22?” a rămas şi astăzi fără răspuns. Dosarul Revoluţiei a fost clasat pe motiv de prescripţie, fără a fi aflat adevărurile aşteptate şi mă gândesc cu tristeţe că poate curând se va prescrie şi datoria morală a posterităţii de a-şi comemora martirii Revoluţiei.”