Drapelul României, sfințit și arborat la Tg. Mureș
Ceremonia a debutat încă de ieri, când steagul a fost coborât de pe catarg și așezat în Catedrala Mare.
Astăzi a avut loc slujba de binecuvântare a drapelului, după care a fost înălțat pe catargul din Piața Trandafirilor din Târgu Mureș, aflat în proximitatea statuii lui Avram Iancu.
Au fost prezenți reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei municipiului și ai Garnizoanei Mureș.
După ce a salutat garda de onoare, prefectul Ciprian Dobre a subliniat că drapelul este un simbol care a marcat formarea poporului român:
Lucrurile sfinte pentru noi sunt, alături de însemnele naționale, așa cum sunt ele reglementate de Constituția României, limba română, Imnul și drapelul național. Cred că e un bun prilej să spunem că drapelul României este unul dintre pilonii națiunii. Alături de limba română, drapelul național ne-a însoțit pe fiecare dintre noi, și în spatele său stă armata română, în numele unității naționale. Sunt convins că drapelul național va rămâne pentru eternitate simbol al românilor.
Înafara oficialităților, militarilor și a preoților, puțini cetățeni s-au alăturat ceremoniei, iar oamenii și-ar fi dorit ca patriotismul să nu fie afișat doar cu prilejul festivităților:
Prin Legea nr. 96 din 20.05.1998, data de 26 iunie a fost proclamată Ziua drapelului național, iar conform Constituției, Drapelul reprezintă, alături de Ziua Națională, Imnul Național, Stema țării și Sigiliul statului, simbolurile naționale ale României.
Autor: Valeriu Russu