După pandemie, educația rutieră pe biciclete se reia în județul Mureș
Fundația Comunitară Mureș a derulat în ultimii trei ani, împreună organizații din Marea Britanie, Ungaria și Slovenia, prin programul Erasmus, proiectul Safe4Cycle. Proiectul urmărește formarea educației rutiere pe biciclete prin crearea de materiale educaționale on-line și pe hârtie, pentru elevi și profesori.
Deși au existat și tentative sporadice de implementare în școli a acestui tip de educație rutieră, după doi ani de pandemie procesul trebuie reluat prin găsirea finanțărilor necesare, a explicat directorul Fundației Comunitare Mureș, Gal Sandor:
Avem o colaborare bună cu Consiliul Județean care finanțează această activitate încă din 2018, dar problema e că această finanțare nu este una constantă valoric, și nu e în raport cu numărul de copii la care ar trebui să ajungem. În Tg. Mureș nu există o rețea de piste de biciclete, din această cauză cei care nu merg foarte bine cu bicicletele nu se simt în siguranță. Pașii următori ar fi să găsim finanțare să continuăm acest proiect, să instruim cât mai mulți profesori iar aceștia să implementeze, ca și curriculum la decizia școlii, pentru că în acest caz ei sunt plătiți de Ministerul Educației.
Coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din IPJ Mureș, Gabriela Pâncă a arătat că primele discuții au plecat, în anul 2015, de la propunerea de a exista o materie opțională în școli privind educația pentru siguranța rutieră:
S-au aplicat atunci și câteva chestionare, în ce măsură și-ar dori copiii, părinții o astfel de materie. Marea majoritate au spus că își doresc. Am avut niște probleme tehnice, la nivel de învățământ, unde sunt niște reguli cu opționalele. Noi am avut întâlniri cu profesori de sport, să se implice în a-i învăța pe copii mersul corect pe bicicletă. De aceea trebuie să revenim și să vedem dacă au intervenit schimbări legate de posibilitatea tehnică de a alege aceste opționale. Există și un manual. Este o inițiativă unică la nivel național. Iar ce ne rămâne nouă de făcut este să continuăm acest lobby, să reluăm discuțiile cu Inspectoratul Școlar să vedem care sunt posibilitățile.
Fundația Comunitară Mureș își dorește reluarea educației rutiere în școli pe baza unor manuale și a experienței dobândită de echipa formată din ONG-uri, administrații publice, școală și poliția județului Mureș.
Valeriu Russu