Electroencefalograf nou, achiziționat prin Swimathon
Proiectul Telemedicină în Epilepsie a reușit să strângă un număr record de donații, de peste 13.000 de lei, în cadrul competiției de înot Swimathon din 11 iunie de la Tîrgu Mureș.
Banii vor fi folosiți pentru achiziția unui echipament EEG (electroencefalograf), aparat necesar pentru un diagnostic corect și complet și pentru monitorizarea evoluției sub tratament a pacienților cu epilepsie, care va fi montat în Brașov.
Obiectivul principal al inițiativei Telemedicină în Epilepsie este creșterea accesului la diagnostic și tratament modern pentru pacienții cu epilepsie, mai ales pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate geografic de centre universitare sau slab deservite medical.
Investiția într-un EEG este de 25.000 euro.
Inițiatorul proiectului, dr. Bogdan Florea:
Anul trecut, după turneul orchestrei mondiale a medicilor, am reușit achiziția a 5 aparate EEG pe care deja le-am instalat, anul acesta intenționăm să dezvoltăm rețeaua cu minim un aparat pe an, motiv pentru care ne-am implicat într-o serie de evenimente sportive, cu care strângem fonduri pentru acest aparat. Instalarea lui se va face cel mai probabil în Brașov, de unde am primit o solicitare de la o echipă de medici foarte dedicați. Avantajele vor fi pentru pacienți, care nu vor fi nevoiți să se deplaseze pe distanțe lungi, la centre medicale cu experiență.”
Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate.
Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici specialiști care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor.
Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.
Raluca Creț