Eliminarea cotei de lapte nu este văzută cu ochi buni de producătorii mureșeni
Publicat de radiomures, 1 aprilie 2015, 15:29 / actualizat: 1 aprilie 2015, 17:32
Uniunea Europeană a decis ca, începând de astăzi, să elimine cota de lapte, introdusă în România în anul 2007, ca o măsură de a limita supraproducția.
Odată cu eliminarea cotei au apărut noi reglementări legale privind livrarea de la producător către prim-cumpărătorul de lapte.
Astfel, producătorii trebuie să se unească în asociații, iar contractele de vânzare prevăd condiții mai stricte.
Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
Federația Agrostar apreciază că, eliminarea cotei de lapte ar putea duce la dispariția a 60% din fermele de vaci din România.
Fabricile nu mai au obligaţia să încheie contracte cu românii, ci pot importa laptele din statele care îl produc mai ieftin, iar astfel apare concurenţa între fermierii români şi cei străini.
Vicepreşedintele Agrostar, Ştefan Muscă, a avertizat, azi, în emisiunea “Pulsul zilei”, că 60 % din fermele de vaci din ţară riscă să dispară:
Si producătorii mureșeni se tem că noile măsuri îi vor duce la faliment. Președintele Federației Crescătorilor de Bovine Mureș, Iacob Boca.
Una dintre soluții este susținerea Guvernului, dar și deschiderea unor piețe externe, spune Iacob Boca:
Federația Agrostar a înaintat Ministerului Agriculturii o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care și găsirea unor soluții pentru producătorii români de lapte de vacă.
Printre propuneri se numără sprijinul pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor și posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante.
Raluca Creţ
Nemulţumiri faţă de eliminarea cotelor la lapte sunt în multe ţări europene. La Bruxelles, micii producători au organizat deja proteste, neîncrezători în asigurările date de comisarul pentru agricultură, Phil Hogan. Corespondenta RRA la Bruxellex, Cerasela Rădulescu, ne spune şi de ce Uniunea Europeană a renuţat la această protecţie acordată fermierilor în urmă cu trei decenii.
Reporter: Motivul principal de a încheia acest ajutor este acela că a crescut cererea pe piaţa euroepană şi pentru că exporturile, la fel, au crescut.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultură: Ştiu că mulţi producători şi-au expirmat îngrijorarea privind preţul. Le reamintesc că în 2014 acest lucru nu s-a întâmplat şi nu mă aştept la o creştere a producţiei de lapte, anul acesta.
Reporter: Comisarul pentru agricultură a anunţat că rămân în vigoare mai multe măsuri de ajutorare a productorilor, cum ar fi plăţile directe, programe de dezvoltare rurală cu bani europeni şi chiar intervenţia statului, dacă este nevoie. Cu toate acestea, mai mulţi producători din unele state europene au protestat ieri în faţa Parlamentului European de la Bruxelles.
RRA
Foto: www.bzi.ro