Eurostat anunţă ocupaţiile care au înregistrat cea mai mare creştere în Uniunea Europeană
Vreți să știți care va fi cea mai căutată meserie în viitorul apropiat în Europa? Nu e din domeniul IT&C și nici al construcțiilor. Ci din cel al industriei ospitalității.
Potrivit clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor- ISCO, ocupaţia care a înregistrat între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022 cea mai mare creştere procentuală a numărului de persoane angajate în Uniunea Europeană a fost cea de… ajutor la prepararea produselor alimentare. Înregistrând o creştere de 25,1%, aceasta a urcat de la aproape 1,1 la aproximativ 1,4 milioane de persoane, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), semn că industria ospitalității se revitalizează după doi ani de pandemie. A doua cea mai mare creştere, de 15,6%, a fost la categoria lucrătorilor în servicii personale (în care intră însoţitori de zbor, şoferi, ghizi, bucătari, chelneri, barmani, coafeze, asistenţi în îngrijirea frumuseţii, supraveghetori de clădiri şi gospodării). În primul trimestru din 2022, în această categorie erau 7,6 milioane de angajaţi. Trăiască profesiile liberale! Specialiştii din tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor se află la acest capitol doar pe locul trei cu o creştere de 9,6% între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022. E adevărat, numărul lor este destul de ridicat și a crescut de la aproape 4,1 la aproape 4,5 milioane de persoane.
Eurostat mai notează că există două categorii profesionale cu o creştere de 9% a numărului de angajaţi între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022: specialişti în domeniul juridic, social şi religie (9,4%), şi managerii în industria ospitalităţii, retail şi alte servicii (9,1%). În primul trimestru din 2022, în aceste categorii erau 3,5 milioane şi, respectiv, 2,4 milioane de de angajaţi.
Au mai fost căutați în această perioadă specialiştii cu funcţii administrative şi comerciale (7,4%), artizani şi angajaţi ai centrelor de print (6,7%), tehnicieni în informaţii şi comunicaţii (5,9%), specialişti în ştiinţe şi inginerie (5,7%) şi conducători de unităţi economico-sociale (5,3%).
Prin contrast, cel mai semnificativ declin între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022 s-a înregistrat în cazul muncitorilor necalificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (minus 12,6%). Având această statistică a ocupațiilor, vă puteți orienta fără griji acum către una din meseriile căutate în viitor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.