Expert în securitate: Creşterea la 5% din PIB a bugetului pentru apărare este nerealistă
La Bruxelles a avut loc ieri summitul european extraordinar privind apărarea europeană şi sprijinul pentru Ucraina.

Publicat de APETRI MARGARETA, 7 martie 2025, 11:13
Uniunea are un plan de înarmare, agreat aseară de liderii statelor membre, care au cerut Comisiei Europene să pună la punct toate detaliile legale pâna la urmatorul summit.
Prioritate vor avea investiţiile pentru dotarea militară a statelor de pe flancul estic, ca România.
Încă de la începutul anului, în țara noastră au existat discuţii cu privire la alocarea a 5% din PIB pentru apărare.
O astfel de măsură este însă nerealistă, a declarat pentru RTM directorul Centrului de Excelență în Securitate Europeană din cadrul UMFST Tg.Mureș, Mihaela Natea:
„Foarte greu să ne imaginăm că România va reuși să dea în următorii ani 5% din PIB pentru apărare. În bugetul pe 2025, bugetul nostru pentru apărare este 2,24% din PIB. Președintele interimar, Ilie Bolojan, vorbea de o creștere treptată în ani de zile până la 3%. Deci, dacă stăm să ne gândim că de pe azi pe mâine, sau cel puțin într-un orizont de 2-3 ani, România ar reuși să crească bugetul la apărare la 5%, este realmente nerealist.”
O posibilitate ar fi redirecţionarea sumelor din PNRR, măsură ce ar putea ajuta România.
Revine Mihaela Natea:
„Decât să pierdem fondurile, mai bine să le redirecționăm spre o zonă de apărare și măcar așa ele se concretizează sau rămân în… Vedeți, la fel cum s-a întâmplat de-a lungul timpului, noi am avut o problemă în accesarea fundurilor europene. Ele, deși erau puse la dispoziția României, noi nu am reușit să le accesăm în totalitate și de multe ori proporția respectivă era sub 70%. Dacă există deficiență în PNRR care nu ne ajută să absorbim fondurile respective, o renegociere și direcționarea lor spre zona respectivă este un avantaj pentru România.”
Directorul Centrului de Excelență în Securitate Europeană din cadrul UMFST Tg.Mureș, Mihaela Natea, a mai arătat că este important ca România să obţină atât de la partenerii europeni, cât şi de la cei americani, garanţii de securitate în actualul context internaţional.
Autor: Sanda Vițelar