Facebook își lansează propria monedă virtuală
În pofida avertismentelor venite de la autorităţile din întreaga lume, reţeaua socială Facebook intenţionează să-şi lanseze criptomoneda, Libra. Acest lucru în cursul următorului an, a declarat directorul responsabil pentru acest proiect.
Facebook este cea mai mare rețea de socializare din lume și adună, în prezent, la 15 ani de la lansare, peste 2,4 miliarde de utilizatori activi, lunar. În medie, utilizatorii își pierd aproximativ 20 de minute la fiecare sesiune, intrând de aproximativ 8 ori pe zi în rețea. Drept urmare, Facebook a devenit o parte considerabilă a strategiei de marketing a numeroase companii și instituții media. Peste 6 milioane de afaceri din întrega lume își ating audiența prin intermediul reclamelor publicate pe cea mai cunoscută rețea de socializare. Potrivit cifrelor, rețeaua a obținut din publicitate venituri în valoare de 9,16 miliarde de dolari doar în trimestrul al doilea al anului 2017, iar în prezent cifrele sunt duble, potrivit portalului The next web.
În acest context, responsabilii Facebook au anunțat că nu renunță la propria monedă virtuală. Ei și-au dat seama că lansarea unei criptomonede le-ar putea rotunji conturile și mai mult pe lângă publicitatea din care scot anual miliarde profit, tocmai prin intermediul micilor afaceri care-și fac reclamă pe platformă. În luna iunie a acestui an, Facebook anunţa că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Libra ar fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Însă anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa. Îngrijorările exprimate de autorităţile de reglementare sunt concentrate pe potenţialul pe care criptomoneda îl are în a destabiliza sistemul financiar mondial, dar şi pe posibilitatea de a fi utilizată pentru spălarea de bani.
În replică, David Marcuss, directorul de operațiuni al Facebook a susţinut că proiectul Libra nu va interfera cu politica monetară, deoarece nu presupune crearea de noi bani şi nici nu influenţează dobânzile sau randamentele. Până acum, marile bănci centrale s-au abţinut să reglementeze monedele digitale, deoarece au eşuat anul trecut să ajungă la un acord cu privire la modul în care ar trebui făcut acest lucru şi după ce au concluzionat că acestea sunt prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar.
La rândul său, David Marcuss susține că în prima fază acceptarea Libra de către utilizatori va fi o problemă mai mare decât aspectele ce ţin de reglementare și că este puţin probabil ca în viitor oamenii să plătească cu Libra pentru un espresso în Elveţia, Germania sau Franţa.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro