Minutul de viitor – Microroboții încep să aibă aplicații tot mai largi inclusiv în medicină
Oamenii de ştiinţă au găsit recent noi soluţii pentru a trata mai eficient problemele intestinale, fără medicamente, ci cu mici roboţi care se ingerează, informează Agerpres.
Un studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature electronics a descris un dispozitiv sub formă de pastilă care, odată ingerată, poate fi urmărită pe tot parcursul traiectoriei sale, cu o precizie de 5 până la 10 milimetri.
Pastila are 20 de milimetri lungime şi 8 milimetri în diametru şi este însoțită de o bobină ce rămâne în afara corpului, care emite un câmp electromagnetic.
Odată înghiţită, pastila preia o valoare electromagnetică unică în funcţie de distanţa sa, ce este transmisă ulterior unui computer sau telefon prin bluetooth. Acest lucru permite determinarea cu precizie a locaţiei pastilei. În viitor, bobina ar putea fi plasată în jacheta pacientului sau chiar în spatele toaletei acestuia.
Un astfel de dispozitiv ar permite identificarea zonei din tractul digestiv care provoacă o încetinire a tranzitului intestinal.
Pe lângă faptul că ajută persoanele care suferă de constipaţie, cercetători estimează că această soluţie ar putea aduce beneficii şi vârstnicilor cu incontinenţă. Ingerată odată cu hrana, pastila i-ar putea avertiza când ajunge la colon, semnalându-le că trebuie să meargă la toaletă.
Conceptul a fost testat pe porci, a căror anatomie este similară cu cea a oamenilor, iar cercetătorii speră ca, în câțiva ani, să poată efectua studii clinice pe subiecţi umani.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Raluca Creț
Sursa: Agerpres