Finanțare europeană pentru dotarea școlilor de arte și meserii din Tîrgu-Mureș
Pentru aceasta se va înființa o asociație cu personalitate juridică, care va concepe câteva proiecte pentru sesiunea de finanțare 2015-2020. Detaliile au fost stabilite astăzi, la o întâlnirea găzduită de Primăria Tîrgu-Mureș, în prezența reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie Mureș, a Inspectoratului Școlar Județean și a 30 de firme mureșene.
Firmele au primit de la Primăria Tîrgu-Mureș un chestionar în care urmau să treacă propunerile de meserii care ar trebui să fie școlarizate, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș, Vasile Pop:
Internate sunt, ateliere sunt, dar nu sunt dotate. Acum, pasul doi, oamenii vor răspunde la niște întrebări, puse într-un chestionar, vin răspunsurile, vedem exact pe ce clase și meserii ne bazăm. Toată lumea este interesată dar trebuie și bani pentru cofinanțare, că primăria vine cu spații care la ora actuală sunt goale, sunt o serie de internate, pentru că o să fie foarte mulți copii pe care vrem să-i atragem de la țară. Noi vrem să mergem pe acele proiecte finanțate cu 98 la sută, undeva între 3 și 5 milioane de euro să fie proiectul scris.”
Primarul Tîrgu-Mureșului, Dorin Florea, a subliniat că întâlnirea de astăzi face parte dintr-o suită de acțiuni inițiate pentru relansarea școlilor de arte și meserii.
E o suită de acțiuni, pe care am avut-o în primul rând cu partea școlară, vor urma diriginții, directorii de școli profesionale, iar acum ne-am întâlnit cu mediul de afaceri, pentru a ne completa baza de date și pentru a începe să lucrăm pe ateliere, direct pe nivelul la care cetățenii, adică copii, o doresc. Profilele respective sunt foarte importante, și nu numai observațiile pe care le fac asupra activităților ci și în ceea ce privește dotarea școlilor. Vrem ca întocmirea studiului de fezabilitate să fie cât mai completă, spre a obține fonduri europene pentru a face dotarea.”
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan, susține că elevii mureșeni nu sunt interesați să urmeze cursuri la astfel de școli:
În planul de școlarizare pe care l-am stabilit pentru anul viitor – pentru că planificarea se face cu aproape un an înainte – noi avem un număr de 49 de clase planificate pentru meserii la nivel de județ, din care circa 20 la nivel de municipiul reședință de județ. Dar noi putem extinde în orice moment numărul acestor clase în cazul în care există solicitari. Însă ne confruntăm cu lipsa solicitărilor din partea copiilor.”
Patronul unei firme de transport, Ioan Domocoș, a declarat, după întâlnirea de la Primăria Tg.Mureș, că ar angaja tineri, dar aceștia nu sunt interesați, preferând ajutoarele sociale :
Dacă se țin de cuvânt în tot ce s-a propus, ar fi foarte bine, pentru viitorul Târgu-Mureșului dar pentru restul județului, situația lasă de dorit. E un lucru bun pentru copiii Tîrgu-Mureșului, dar nu și pentru copii din județ. În ultima vreme nu am reușit să angajez tineri, eu aș angaja dar nu vor să se angajeze, pentru că nu au chef de lucru, își iau banii de de la stat că stau acasă și spun că nu are rost să muncească.”
Rezultatele chestionarului date firmelor mureșene vor fi colectate în cel mult 2 săptămâni. Acestea vor fi cuprinse într-un raport, pe baza căruia se va întocmi proiectul cu finanțare europeană care va sprijinii dotarea atelierelor școlilor de arte și meserii din Tîrgu-Mureș.
Valeriu Russu
Foto: Valeriu Russu