Focar de pestă porcină în Remetea, județul Harghita

Publicat de Rotar Mirela, 2 iulie 2025, 14:21
28 de porci de diferite vârste au început să prezinte simptome în urmă cu câteva zile și, deși au primit un tratament, mulți dintre ei au murit.
Pesta porcină a fost confirmată de laboratorul din Brașov, iar porcii din exploatație au fost eutanasiați și îngropați.
Primele date arată că virusul s-a transmis prin iarba cosită de lângă o pădure, cu care fermierul și-a hrănit animalele, a explicat pentru Radio Tg.Mureș directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Róbert István.
,,Deja suntem după a doua dezinfecție, iar la 30 de zile, când se ridică restricțiile, dacă până atunci nu apar alte cazuri, atunci se face ultima dezinfecție. Am impus perimetru 3-10 kilometri, zona de protecție și zona de supraveghere, unde actualmente oamenii noștri efectuează catagrafia și verifică exploatațiile deținătoare de porci.”
În județul Mureș, în acest moment nu există focare de pestă porcină, a declarat pentru Radio Tg.Mureș directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga.
,,Ultimele două focare de peste porcină africană au fost stinse în data de 16 mai 2025, acestea au fost în localitatea Cinta și localitatea Gheorghe Doja. Din fericire, la ora la care vorbim, județul Mureș nu are focare de peste porcină africană.”
Lucian Goga recomandă fermierilor să țină cont de recomandările specialiștilor pentru a preveni apariția bolii la porcine.
,,Limitarea accesului altor animale sau altor porci în incinta în care se cresc porcii, măsuri minime de biosecuritate, spălarea mâinilor, schimbarea încălțăminte și a unei salopete atunci când intri în exploatație, recoltarea furajelor să nu fie direct de pe câmp, de exemplu lucernă verde de pe câmp unde au acces porcii mistreți, tinerea evidenței bazei de date înmatriculare a porcilor, înscrierea lor în registrului național de evidență animalelor pentru că, în cazul în care, Doamne ferește, apare pesta porcină africană, animalele trebuie să fie evidențiate în baza națională de date, pentru ca omul să poată primi despăgubiri, conform legislației sanitar-veterinar în vigoare.”
DSVSA Harghita a transmis un apel către toţi proprietarii de porci din zona afectată de pesta porcină să anunţe imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne de boală la animale.
Autor: Raluca Creț