Gata cu carnea de porc, din 2009!
Publicat de radiomures, 8 decembrie 2008, 00:00
Dacã pânã acum nu aveam voie sã exportãm carne de porc, din anul 2010 riscãm sã nu mai poate fi consumatã nici pe piaţa internã din cauza vaccinului împotriva pestei porcine care se mai administreazã încã în România.
Potrivit reglementãrilor europene, România trebuie sã renunţe în cel mult şase luni la vaccinarea porcilor cu vaccin viu, altfel nu vor mai fi permise pe piaţã decât produsele autohtone prelucrate termic la cel puţin 70 de grade Celsius sau în conserve.
Cu alte cuvinte, tradiţionalul grãtar românesc va mai putea fi fãcut doar din carnea provenitã din import.
Reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitar-Veterinare sperã însã ca ca vaccinarea porcilor sã primeascã girul Comisiei Europene şi în sesiunea din primãvara anului viitor.
În jud Mureş, ultima campanie de vaccinare împotriva pestei porcine s-a desfãşurat în lunile septembrie-noiembrie iar pentru completare, aceasta va continua pânã în ianuarie inclusiv.
În acest an, în ţara noastrã nu s-a mai înregistrat nici un focar de pestã porcinã iar ultimul caz înregistrat în jud Mureş a fost în urmã cu doi ani de zile.
Cristina Bulbescu