Gropi de gunoi istorice, pentru care România e sancționată de Uniunea Europeană
În județul Brașov, din șapte gropi de gunoi istorice, cinci au termen de închidere începutul anului viitor, iar la celalalte două există o problemă de proprietar al terenului, a declarat șeful Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv:
În județul Brașov avem 7 locații prinse în procedura aceasta de infringement, cinci au primit bani de la Guvern pentru închidere: Săcele, Rîșnov, Zărnești, Codlea și Victoria, și se vor închide cel târziu la începutul anului viitor. Celelalte, în Brașov, avem două depozite, unul de deșeuri menajere și unul de industrial. Au fost niște probleme cu proprietarii terenurilor și în momentul de față se discută despre o nouă procedură de închidere.
În județul Mureș au existat trei astfel de situații, cu gropi de gunoi istorice, din care una, cea de la Combinatul Azomureș s-a rezolvat cu fonduri europene accesate de primăria Tg. Mureș.
Alte două, care trebuiau închise cu circa 10 ani în urmă, sunt pe platforma fostului Combinat chimic din Târnăveni, a explicat directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
La fostul Combinat chimic din Târnăveni avem două depozite de deșeuri industriale sub incidența infrigementului Uniunii Europene. La BICAPA avem un depozit de deșeuri periculoase iar un deposit e de deșeuri nepericuloase, fostul Carbid Fox. Cel de deșeuri periculoase are proprietar, și există un proiect de ecologizare care va dura destul de mult. Iar celălalt depozit momentan este în insolvență, proprietarul nu este în țară, deci are o situație mai dificilă.
Potrivit Ministerului Mediului, în Romania sunt 68 de depozite de deșeuri municipale sau industriale neconforme, vechi de peste 30 de ani, ce apar în tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
Pentru toate aceste depozite, care trebuiau demult închise, s-a declanșat procedura de infringement, ce pune în pericol accesarea de către România a fondurilor europene.
Avertismentul a fost lansat de Asociația InfoCons, care a publicat un studiu despre situaţia gropilor de gunoi din România.
Valeriu Russu