Simulare de explozie chimică la Tîrgu-Mureş

Publicat de radiomures, 6 iulie 2016, 14:05 / actualizat: 6 iulie 2016, 17:01
În cadrul exercițiului au fost implicate forţe militare şi civile din 17 ţări.
Simularea, unică în Europa, a presupus evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic.
Peste 8 mii de persoane au fost evacuate cu mijloace mobilizate de ISU, care au inclus autocare şi microbuze din judeţul Mureş, un tren pus la dispoziţie de CFR cu zece vagoane, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziţie 20 de camioane.
Astfel, în total au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate.
Între scenariul a fost efectuat într-un sistem virtual, a explicat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat:
Exerciţiul a început cu o explozie într-un amplasament chimic, ipotetic, care a afectat o zonă rezidenţială, după care a mai apărut un incident, respectiv un accident de tren, un tren de pasageri care a intrat în coliziune cu un tren de marfă care avea şi vagoane cu substanţe chimice. Am folosit tehnică de realitate virtuală care ne-a permis să facem multe lucruri pe care nu le-am fi putut realiza dacă exerciţiul era cu oameni în teren.”
Pentru intervenţie s-au folosit forţe de la ISU, Jandarmerie, Poliţie, de la Ministerul Apărării Naţionale. La acestea s-au adăugat de la Aviaţie, de la Serviciile Voluntare de Pompieri, echipaje de intervenţie la accidente chimice, biologice şi radio-nucleare de la Sibiu, Braşov şi de la Sighişoara şi echipaje mobilizate din toate judeţele limitrofe: Cluj, Harghita, Braşov, Sibiu, Bistriţa şi Alba.
Forțele NATO trebuie să lucreze împreună pentru a salva vieți, a subliniat șeful Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, Guenter Bretschneider:
Secretarul general al NAto a declarat la deschiderea unui exerciţiu în Ucraina anul trecut că nu suntem aici pentru a ne antrena în luptă, ci pentru a învăţa cum să lucrăm împreună pentru a salva vieţi. Într-o urgenţă de asemenea amploare, indiferent de ţara în care ne-am afla nu te-ai putea baza doar pe forţele de intervenţie pentru a salva vieţi, ci ar fi chemate şi forţele militare.”
Şi partea psihologică, dar şi cea de social media a fost luată în calcul în cadrul exerciţiului, spune secretarul de stat, Raed Arafat:
În timpul exerciţiului am mobilizat psihologi din mai multe punte din ţară pentru sprijinul populaţiei. Chiar dacă nu au venit efectiv, ei au fost mobilizaţi în timp real. Noi ştiam din ce judeţe şi în cât timp ajung. Am mobilizat experţi în medicină legală, pentru identificarea decedaţilor, pentru că nu aveam la Tîrgu Mureş o capacitate suficientă de medici legişti ca să facă acest lucru. Am mobilizat din alte judeţe oameni, toate aceste aspecte au fost luate în considerare în timp real… Timpul a fost calculat în timp real. Primele trei ore ale exerciţiului au fost calculate în timp real, după aceea, tot ce s-a întâmplat marţi şi miercuri fiecare 3 ore au fost comprimate într-o oră, dar îl considerăm un timp logic pentru a face ceea ce s-a făcut ca exerciţiu. S-a luat în calcul şi partea psihologică, şi partea de sprijin a populaţiei, s-a creat şi un centru de contact pentru a afla informaţii despre cei internaţi, identificaţi şi aşa mai departe. Şi s-a jucat un modul foarte important, unul de social media, parte din exerciţiu. Colegii noştri au făcut partea lor pe acest modul pentru că acolo veneau foarte multe teste, informaţii greşite care trebuiau corectate, întrebări la care trebuia răspuns. Modul de social media a fost folosit şi cred că e pentru prima dată când folosim un astfel de modul într-un exerciţiu în România.”
Exerciţiul a fost realizat la Centrul Naţional de Pregătire şi Simulare din Tîrgu-Mureş și a fost prezentat în detaliu, cu ocazia ‘Zilei Distinşilor Vizitatori’.
Sanda Viţelar