În premieră în România, două tuneluri vor fi forate cu tehnologie de ultimă generaţie pentru linia CFR Brașov – Sighișoara

Publicat de Corina Muntean, 26 iulie 2021, 18:31 / actualizat: 26 iulie 2021, 20:29
Cea mai complexă parte o reprezintă secțiunea dintre localitățile Apața – Cața unde, prin contract, se vor executa două tuneluri gemene prin tehnologia TBM sau maşina pentru forat tuneluri.
Tehnologia a fost prezentată astăzi, la Universitatea Transilvania, de asocierea de firme care și-a adjudecat lucrarea, iar lucrarea va fi realizată în 48 de luni de acum încolo.
Vicepreședintele CJ Brașov, Constantin Todorică s-a declarat optimist că, chiar dacă transportarea în munte al echipamentelor va fi dificilă și costisitoare, lucrarea nu va presupune costuri suplimentare:
Tehnologia care va opera pentru cele două tunele este de ultimă generație și avem convingerea că lucrarea se va desfășura în condiții optime, că va dura foarte puțin și sigur va fi practicabilă într-un interval de timp foarte scurt. Partea de transport al acestor echipamente este deosebit de dificilă și costisitoare, este adevărat. Nu știm la acest moment costurile, decât estimate în valoarea totală a investiției, dar nu trebuie să fim sceptici pentru că fără o astfel de tehnologie nu se poate realiza o asemenea investiție. Iar constructorii nu își făceau probleme că ar fi un cost suplimentar față de cel ofertat.
Mult mai sceptic s-a arătat reprezentantul Pro Infrastructura, Ionuț Curea, care a afirmat pentru Radio Târgu Mureș că finanțarea, asigurată prin CEF (Connecting Euro Facilities), și nu din fonduri structurale, se încheie peste doi ani și nu sunt șanse să fie prelungită.
Alte probleme semnalate sunt legate de costurile mari ale comandării acelor ”cârtițe”, ca și scoaterea pădurilor din circuitul forestier.
Ionuț Ciurea estimează un termen de finalizare a lucrării, nu mai devreme de anul 2029:
În orice scenariu, chiar în cele mai ultra-optimiste este imposibil ca acest proiect să fie gata până în 2023 – până și 2025 este o utopie, iar termenul optimist este undeva la 7 ani, dacă o sa avem finanțarea asigurată pe fonduri structurale, în noul exercițiu financiar, POR Infrastructură Mare. Asta ca se se poată comanda acele TBM-uri, pentru care și omenii tehnici folosesc termenul de cârtiță, un aparat foarte complex care forează tuneluri. TBM-ul acesta are câteva sute de metri lungime. Ei au promis că vin cu 4, astfel ca să nu dureze 20 de ani să sapi kilometri ăștia de tunel.
Contractul, a fost semnat de CFR și Asocierea RailWorks pentru Coridorul Feroviar Rin – Dunăre Nord, care în România cuprinde traseul Brașov – Sighișoara, cu modernizarea a 22,34 km de infrastructură și suprastructură feroviară.
Vor fi lucrări de terasamente și consolidări, construirea a 15 poduri, 17 podețe, un pasaj superior, 3 pasaje inferioare, 2 tuneluri, modernizarea a patru stații, electrificare și energo-alimentare precum și implementarea sistemului de siguranță a traficului ERTMS.
Proiectul, în valoare de aproape de 1,5 miliarde de lei este finanțat din fonduri europene, termenul de execuție este de 3 ani iar perioada de garanție este de 2 ani.
Valeriu Russu