Jabenița ar putea avea cea mai sărată apă din Transilvania

Publicat de APETRI MARGARETA, 23 iulie 2025, 13:07 / actualizat: 23 iulie 2025, 15:01
Cel puțin, măsurătorile proprii făcute de noii administratori ai Băilor sărate din Jabenița arată acest lucru, iar testele oficiale de laborator sunt acum în curs de realizare.
Băile Jabenița au fost redeschise în urmă cu un an, iar investițiile din ultimele luni s-au axat pe înființarea a trei bazine noi, cu apă dulce, atât pentru copii cât și pentru adulți.
Urmează noi amenajări, precizează administratorul Complexului, Paul Togorean:
„Mai avem unele amenajări de făcut prin curte, avem de refăcut clădirea veche și încă un bazin cu tobogane mari pentru adulți. În momentul de față, avem o piscină mare pentru adulți, încă o piscină cu două tobogane pentru copii și încă o piscină pentru copiii mici care are jucării interioare, plus bazinul vechi de apă sărată cu adâncime de 16 metri, repartizat în trei compartimente. Așteptăm acum să iasă rezultatele la analiza apei pentru că vrem să demonstrăm că e cea mai sărată din Transilvania. Din testele noastre rapide, așa am văzut că ar fi cea mai sărată…”
Vestea că Băile de la Jabenița au fost reabilitate a atras deja sute de turiști, inclusiv din alte localități.
Autoritățile locale au fost luate prin surprindere de acest succes și au demarat proiecte de infrastructură, inclusiv lărgirea spațiului pentru parcări.
De circa 2 luni au debutat și lucrările de lărgire a drumului din cele două localități, Solovăstru și Jabenița, proiect de 24 de milioane de lei finanțat de Consiliul Județean, în timp ce unii antreprenori dezvoltă locuri de cazare.
Turiștii care merg în zonă pot să viziteze și Rezervația naturală de la Mociar, le amintește primarul din Solovăstru, Chirilă – Ilie Tătar:
„Numărul de turiști efectiv a explodat față de anii trecuți când erau în paragină băile când și atunci veneau numeroși oameni din toată țara… Acum problema noastră cea mai mare sunt locurile de parcare. O altă problemă delicată este cazarea. Au început acum câțiva tineri să-și construiască căsuțe tip A Frame-uri.. Suntem și în proximitatea Rezervației naturale din Pădurea Mociar unde avem stejarii seculari de 700 de ani. Distanța e de 3-4 km până la rezervație însă lumea nu știe…”
Băile Sărate de la Jabenița sunt situate la doar 9 km de Reghin, iar accesul se poate face pe două variante de drum.
Pentru a evita ambuteiajele cauzate de lucrările la carosabil, edilii locali îi îndeamnă pe turiști să acceseze alternativa, respectiv DJ 153, Reghin – Gurghiu, care ajunge direct în satul Jabenița.
Apa lacului sărat de la Jabenița are proprietăți curative importante. O multitudine de boli pot fi tratate în apele sale: reumatism cronic, gută, artrită, nevralgii de diverse forme, sciatică, rahitism, precum și unele maladii caracteristice femeilor.
Autor: Cristina Bulbescu