La Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securitãţi iţele se încâlcesc din ce în ce mai mult.
Publicat de radiomures, 31 octombrie 2002, 00:00
Dupã ce marţi, PNL a anunţat cã îi retrage sprijinul preşedintelui CNSAS, Gheorghe Onişoru, ieri liberalii au revenit cu precizãri.
Schimbarea conducerii CNSAS este susţinutã şi de PNÞCD.
Pe de altã parte, Comisia Juridicã a Senatului a luat ieri în dezbatere raportul de activitate al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii pentru perioada 13 martie 2000 – 31 mai 2002.
Dupã discutarea acestui raport, majoritatea membrilor Comisiei au ajuns la concluzia cã este incomplet.
Din discuţii a reieşit faptul cã legea are unele imperfecţiuni care au condus la divizarea Colegiului, fãcând imposibilã funcţionarea lui normalã.
Pe de altã parte , purtãtorul de cuvânt al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat cã Gheorghe Onişoru nu a instrumentat corect relaţia cu SRI, fapt ce a generat protestul celorlalţi membri ai colegiului şi a dus la blocarea activitãţii CNSAS, motiv pentru care PNL i-a retras acestuia sprijinul şi i-a cerut sã îşi dea demisia.
De cealaltã parte, Gheorghe Onişoru spune cã, dacã liberalii i-au retras sprijinul, cu atât mai bine, pentru cã la conducerea CNSAS va rãmâne o persoanã independentã.
La rândul lor, ţãrãniştii solicitã şi ei Parlamentului României destituirea preşedintelui CNSAS.
Activitatea CNSAS este blocatã de mai mult timp, dupã ce un grup de membri ai consiliului l-au acuzat pe actualul preşedinte, Gheorghe Onişoru, cã blocheazã deconspirarea foştilor membri ai Securitãţii, care au fãcut poliţie politicã. O grupare, iniţiatã de Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu, a cerut demisia preşedintelui Onişoru. Acesta, la rândul sãu, îşi acuzã adversarii de diversiune şi a cerut parlamentului clarificarea situaţiei
Sorina Bota