Liste de așteptare pentru lemn de foc la Direcția Silvică Mureș
Cererile populației pentru lemnul de foc au crescut în acest an, în contextul informațiilor privind scumpirea gazului metan și a altor resurse utilizate pentru încălzire.
În județul Mureș, Direcția Silvică a pus la dispoziția celor care doresc să cumpere 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă, iar această cantitate va crește până la sfârșitul anului, a declarat pentru Radio Tg.Mureș directorul tehnic al instituției, Călin Puchianu:
Am reușit să exploatăm și să valorificăm în jur de 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă direct către populație și avem o estimare până la sfârșitul anului undeva la 35.000 de metri cubi, comparativ cu anul 2021, în care am pus la dispoziția populației 16.000 de metri cubi. Deci avem o creștere cam de 3 ori a volumului pus la dispoziție.
Solicitările din partea populației sunt mai multe decât cantitatea de lemn care poate fi livrată, motiv pentru care vor apărea liste de așteptare.
Călin Puchianu:
Trebuie depusă o solicitare la fiecare ocol silvic. Având în vedere volumul mare al cererilor, livrarea este destul de dificilă, cu atât mai mult cu cât prestările de servicii de exploatare se desfășoară destul de greu, din păcate. Ca atare, va exista, probabil, o listă de așteptare, întrucât volumul pus pe piață nu se ridică la nivelul solicitărilor depuse. Prețurile sunt destul de variate, în funcție de masa lemnoasă pe care o oferim, pornesc de undeva la 150 de lei pe metrul cub și merg până la 250 de lei pe metrul cub.
În localitățile unde primăriile dețin păduri, locuitorii au posibilitatea să își cumpere lemn de foc direct de la primărie.
La Rușii Munți, de exemplu, primăria asigură integral încălzirea cu lemne a instituțiilor publice și oferă locuitorilor, contra-cost, o cantitate de 5.600 de metri cubi.
Primarul Ilie Chiș-Bălan:
Lemn de foc se dă în baza cererii, conform hotărârii Consiliului Local, diferențiat, pentru familii de peste 2 persoane, 8 metri cubi, familiile compuse dintr-o persoană, 6 metri cubi, familiilor care au domiciliu în Rușii Munți și lucrează în străinătate și nu locuiesc permanent, 3 metri cubi, iar celor cu o persoană, 2 metri. Contracost, anul acesta este 170 de lei metrul cub.
În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației 1,2 milioane de metri cubi lemn pentru foc, cu aproape 400.000 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că, până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa 2 milioane de metri cubi.
Raluca Creț