Maratonul resuscitării i-a învățat, astăzi, pe târgumureșeni cum să acorde primul ajutor
Maratonul Resuscitării este o inițiativă a SMURD Cluj preluată la nivel național de Fundația pentru SMURD împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență.
Peste 100 medici, asistenți, paramedici, studenți la medicină și voluntari UPU-SMURD din mai multe județe susțin ateliere practice dedicate manevrelor de resuscitare. Atelierele durează 30 de minute și se derulează până la ora 20, la Shopping City Târgu Mureș și Platoul Cornești.
Purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Alexandra Călușeri:
Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, în colaborare cu Fundația SMURD și UPU Târgu Mureș, a organizat acest Maraton al resuscitări, cu tehnică de descarcerare, cu ambele caravane, cu Centrul mobil de instruire a populației, pentru a învăța locuitorii primul ajutor și toate manevrele de resuscitare în caz de urgență.”
Participanții vor învăța să recunoască rapid semnele stopului cardio-respirator, să apeleze la serviciile de urgență prin numărul unic european 112 și să înceapă aplicarea manevrelor de resuscitare, până la preluarea victimei de către echipajul medical specializat.
Bello Dimitris, coordonator în cadrul UPU SMURD Târgu Mureș:
Îi învățăm cum să acționeze în cazul în care avem o obstrucție de cale aeriană, cum putem îndepărta un corp străini și, bineînțeles, acordarea de prim ajutor în cazul în care cineva ”a leșinat”, cum spun ei de foarte multe ori, îi învățăm cum să acționeze și în cazul în care un om efectiv pică lângă noi, iar noi trebuie să acordăm primul ajutor.”
ISU a expus și cele două motociclete de intervenție rapidă, recent ajunse la Târgu Mureș, care permit intervenții și mai rapide în municipiu. Petru Prunea este unul din cei trei angajați ai ISU cărora le-au fost atribuite motocicletele și deja a intervenit eficient în mai multe cazuri:
Avem aparatură pentru a interveni, a intuba și a administra oxigen. Este foarte utilă în mediul urban, o folosim doar în mediul urban, pentru a ne putea strecura mai repede și mai ușor în traficul rutier din Târgu Mureș. Intervenim la stop cardio-respirator, accidente rutiere, persoane căzute în stradă care și-au pierdut cunoștința sau au nevoie de ajutor calificat. Pentru viața unui om contează fiecare secundă.”
Claudiu Miheșan le-a prezentat vizitatorilor echipamentele de descarcerare și le-a explicat ce fac pompierii atunci când intervin în cazul unui accident rutier.
Ca parte de manevre de descarcerare propriu zise, primul lucru care se face este stabilizarea mașinii deoarece e interzisă orice manevră până ce mașina nu e stabilă. După care va urma managementul geamurilor, va trebui să înlăturăm geamurile, pentru acesta avem o folie pentru geamuri, adezivă, o aplicăm și, în momentul în care îl spargem, îl luăm dintr-o bucată. După care, bineînțeles, deschiderea și îndepărtarea ușilor, dacă e cazul, tăierea stâlpilor și decopertarea totală a autovehiculului.”
Un rol important l-au avut, astăzi, voluntarii SMURD, care au avut ocazia și să lucreze cu publicul, și să învețe lucruri noi.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș vă așteaptă cu expoziție de tehnică operativă, demonstrații de descarcerare și informații esențiale oferite în cadrul Centrului Mobil de Instruire a Populației și a Caravanei ”Fii pregătit!”.”
Până la finalul zilei, organizatorii așteaptă peste o mie de vizitatori curioși de tehnicile de intervenție și salvare.
Autor: Raluca Creţ