Măsuri suplimentare de siguranță pentru gripa aviară
Publicat de radiomures, 27 februarie 2017, 12:05
Astăzi se împlinesc 30 de zile de la ultima dezinfecție efectuată de inspectorii sanitar-veterinari mureșeni în focarul de gripă aviară de la Sâncrai, unde au fost identificate câteva lebede cu această boală.
În județul Mureș nu au mai fost înregistrate cazuri noi de gripă aviară, nici suspiciuni, prin urmare, astăzi, focarul ar fi trebuit închis.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a cerut însă o suplimentare a probelor la nivel național, unde au fost confirmate câteva zeci de focare de gripă aviară atât la păsări domestice, cât și la cele sălbatice.
Focarul poate fi închis doar după ce se primesc rezultatele analizelor, spune șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
ANSVSA, la nivel național, a format un grup de lucru care a decis, și ne-au transmis și nouă printr-o adresă, o suplimentare a probelor de la ferma de păsări de găini ouătoare din localitatea Pănet. Deci, nu există nici o suspiciune dar pentru orice siguranță, deoarece această boală evoluează la nivel european, se vor recolta 20 de probe care vor fi expediate în cursul zilei de astăzi la Laboratorul Suceava unde suntem arondați. Mâine se pun în lucru și când vom primi rezultatele atunci se închide focarul.”
O alertă de gripă aviară există în mai multe țări europene, Ungaria fiind una din țările unde boala a pătruns chiar și în fermele de păsări, situație neîntâlnită încă în România.
Este vorba de ferme de curcani, pui și fazani, unele situate în apropierea graniței cu România. Câteva mii de fazani au fost eutanasiați chiar săptămâna trecută.
Acesta ar putea fi motivul pentru care au fost sporite măsurile de siguranță în România, crede șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:
În Ungaria, boala evoluează încă la ferme, fazanerii și evoluează cu pierderi foarte mari economice. O fazanerie avea undeva la 5.000 de capete care au trebuit eutanasiate, săptămâna trecută. Acolo evoluează la ferme de palmipede, păsări… La noi, din fericire, încă la nivelul fermelor nu a apărut nici un caz deci fermierii au înțeles că trebuie să respecte măsurile de biosecuritate iar măsurile au fost înăsprite.”
Zeci de mii de păsări domestice și sălbatice din Europa au fost eutanasiate în ultimele luni, din cauza gripei aviare.
O grădină zoologică din Rusia a eutanasiat toate păsările din incintă după ce o parte din ele au murit din cauza gripei aviare.
Cristina Bulbescu