Măsurile anticriză ale guvernanților din ultimii 30 de ani au adâncit sărăcia energetică
Conform unui studiu al Asociației Energia Inteligentă, politicile antisărăcie energetică s-au bazat aproape exclusiv pe subvenții și prețuri reglementate.
Președintele asociației, Dumitru Chisăliță, subliniază faptul că acum românii sunt mai săraci energetic decât erau cu 3 ani în urmă:
Deși am avut un sistem de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică, față de 2020 creșterile au fost semnificative. Aceste creșteri, coroborate cu nivelul inflației care au existat în anii 2021-2022, au erodat foarte mult veniturile reale ale cetățenilor. Și dacă mai suprapunem și eficiența redusă a clădirilor, se întrunesc factorii perfecți pentru a accentua sărăcia energetică.
În opinia lui Dumitru Chisăliță, reducerea sărăciei energetice în România se poate face prin limitarea ineficienței energetice, creșterea veniturilor populației și limitarea creșterii prețului la gaze și energie:
Principalul element continuă să îl reprezinte pierderile masive de energie care se produc în imobilele din România, dar și veniturile reale ale populației care au scăzut foarte mult. Toate aceste elemente pot să fie corectate doar printr-o abordare corespunzătoare, în primul rând prin reducerea pierderilor energetice, în al doilea rând prin creșterea veniturilor și nu în ultimul rând prin stăvilirea viitoarelor creșteri de prețuri în energie.
Pe lângă capacitățile de stocare a gazelor deja existente, o altă soluție anti-criză energetică se referă la investițiile pe care România trebuie să le facă în creșterea capacității de stocare a energiei electrice. Astfel, când consumul e redus (vara sau în weekend-uri), România ori e obligată să exporte sau pur și simplu să închidă, cu costuri suplimentare, instalațiile de producere a energiei regenerabile.
Autor: Valeriu Russu