Medicii atrag atenţia că au apărut primele suspiciuni de gripă din acest sezon
Specialişti din sănătate au avertizat în mod repetat că se aşteaptă ca în această iarnă impactul gripei să fie unul important, după doi ani în care transmiterea acestui virus a fost limitată de măsurile de proctecţie anti-covid.
Medicii subliniază că vaccinarea rămâne extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări: cu virus gripal şi cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. Primele tranşe de seruri antigripale, care se pot administra în cabinetele medicilor de familie, au început deja să ajungă în ţară.
Medicul epidemiolog Emilian Popovici spune că orice persoană poate face ambele vaccinuri, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: anti-COVID-19 şi antigripal, iar acestea pot fi administrate chiar în aceeaşi zi:
Nu există nici un fel de incompatibilitate între ele, dimpotrivă, se pot administra în cursul aceleiași vizită la medic, doar că nu se fac în același loc și, bineînțeles, nu se fac amestecate, adică dacă facem un vaccin în deltoidul drept, îl facem pe celelălt în deltoidul stâng. Gândiţi-vă Moderna, la un moment dat a anunțat chiar intenția de a face un vaccin bivalent, gripal și SARS-CoV- 2. Deci acestea sunt vaccinurile care trebuiesc avute în vedere și, sigur, și acestea se prioritizează în funcție de particularitățile fiecărei persoane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă imunizarea cu vaccinul antigripal la începutul sezonului rece. Serul începe să îşi arate eficienţa după 14 zile de la administrare.
Sursa: RRA