Ministrul mediului îndeamnă populația să trăiască în ”comuniune” cu urșii
Este singura soluție pe care Ministerul Mediului o are deocamdată în privința urșilor, deși numeroase localități din județele Mureș, Harghita și Covasna sunt terorizate de ani de zile de prezența tot mai frecventă a carnivorelor pe străzi, în curți și în parcuri de joacă.
Recensământul APM arată că doar în județul Mureș există o populație de 800 de exemplare de urs față de 240 cât ar fi admis de arealul existent, în timp ce fondurile de vânătoare au evaluat cu 30% mai mulți.
Schimbările climatice sunt cele care le influențează comportamentul, a spus ieri la Târgu-Mureș ministrul Mediului, Costel Alexe:
Pentru județul Mureș, înțeleg că optimul ar trebui să fie 240 de urși, cu o evaluare de aproape 800 făcută de APM și, evident, de gestionarii fondurilor de vânătoare mult mai mare. Va trebui să trăim în comuniune cu urșii pentru că noi suntem oameni, ei sunt animale sălbatice și trebuie să rămână în habitatul lor. Fac doar precizarea de bun simț, să nu intervenim noi în arealul lor, să nu-i atragem pe ei în intravilan. Trebuie menționat faptul că și schimbările climatice au contribuit la perpetuarea acestei probleme. Și mai e iarăși o chestiune: eu personal am văzut ursoaică cu 4 pui și, înțeleg că sunt și cu 5 pui…
Peste 100 de pagube au provocat urșii doar anul acesta în județul Mureș. Din cele 16 cereri de derogare doar 8 au fost aprobate, urșii agresivi fiind împușcați.
Cea mai mare problemă este însă teroarea pe care o provoacă în rândul populației, a precizat directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu:
În anul acesta au fost acordate derogări de către Ministerul Mediului și autorizație de mediu de către noi pentru recoltarea a 9 urși pe raza județului Mureș din care au fost realizate 8 recoltări. Problema mare este a pagubelor care au fost peste 100 produse de urs dar și pătrunderea urșilor în intravilan deoarece creează o stare de spaimă, neliniște în rândul populației… Noaptea, intră pe străzi, prin curți, mai ales în zonele de munte dar și în restul zonelor, în intravilanele orașelor… Am avut foarte de curând la Sovata, și la Târgu-Mureș și în alte localități dar nu este normal ca ursul să intre în localități.
Prezent ieri la Târgu-Mureș, ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat că vor fi realizate noi proiecte privind urșii din România. Este vorba de un studiu genetic al carnivorelor, care va permite o strategie pe termen lung. De asemenea, va fi implementat un program de kituri de protejare a gospodăriilor pentru 26 de județe.
Cristina Bulbescu