Ministrul Ștefan-Radu Oprea: solicitanții de credit priviți în România ca potențiali infractori

Publicat de Corina Muntean, 24 august 2018, 18:14 / actualizat: 26 august 2018, 9:33
În opinia acestuia, de vină sunt legile din România care se fac mai mult pentru rău-platnici și nu pentru oamenii de bună credință, a afirmat astăzi, la Tîrgu-Mureș, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.
Acesta este revoltat de faptul că doar doi din zece antreprenori mici și mijlocii accesează credite bancare pentru dezvoltarea afacerilor lor.
Motivul este dat de procedurile greoaie ale băncilor și de supragaranțiile pe care acestea le cer, ceea ce descurajează inițiativele privaților.
Băncile trebuie să-și schimbe mentalitatea, iar succesul pe care îl are programul Start-Up Nation trebuie să le crească încrederea în investitori, a declarat ministrul Mediului de Afaceri, Ștefan-Radu Oprea:
Am constatat o chestiune care mie îmi produce o stare de frustrare și câteodată de revoltă. Am ajuns în România să devenim mult prea complicați și am ajuns în România să legiferăm și să reglementăm pentru cazuri izolate. Cazul izolat nu este de competența noastră. Noi trebuie să ne gândim la cei peste 90% dintre contribuabili din România care sunt plătitori ai taxelor de bună credință. Pe aceștia, de cele mai multe ori, i-am uitat. I-am întrebat pe cei din bănci: pentru ce venim și cerem atât de multe lucruri? Și privim beneficiarul greșit, din punctul meu de vedere, ca un potențial infractor. Este total greșit în această țară. Noi trebuie să ne gândim că lumea este de bună credință.”
Ministrul afirmă că singura bancă din România care a înțeles să sprijine micii investitori este Banca Transilvania care, de altfel, a și ajuns pe primul loc în România.
Cristina Bulbescu