Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | Noua rețetă la Paracetamol

Publicat de Stan Lucian, 28 iulie 2025, 09:20
O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a demonstrat că bacteriile E. coli, modificate genetic, pot fi folosite pentru a produce paracetamol pornind de la un compus obținut prin descompunerea sticlelor din plastic PET.
Această descoperire deschide noi perspective în reciclarea plasticului și fabricarea sustenabilă a medicamentelor.
Mai multe detalii aflăm de la Raluca Creț în Minutul de viitor.
Specialiștii de la Universitatea din Edinburgh au realizat un studiu inovator în care demonstrează că bacterii E. coli modificate genetic pot produce paracetamol folosind un material derivat din deșeuri de plastic PET.
Acest demers este un exemplu concret de biotehnologie circulară, care îmbină reciclarea plasticului cu biosinteza de medicamente.
PET-ul (polietilen tereftalat, folosit în sticle de plastic) a fost transformat într-un compus de bază, acid tereftalic (TPA), printr-un proces chimic controlat în laborator.
Cercetătorii au introdus în E. coli gene noi, preluate din alte microorganisme, care permit transformarea acidului tereftalic în paracetamol.
Bacteria reprogramată a fost capabilă să sintetizeze paracetamol în condiții de laborator.
Procesul de fermentație a durat mai puțin de 24 de ore, la temperatură ambientală, și până la aproximativ 90 % dintre produșii rezultați au fost paracetamol pur.
Deși randamentul este mic în faza actuală, demonstrația de principiu este un mare pas înainte și arată potențialul bacteriilor modificate de a produce molecule complexe, cu aplicații farmaceutice.
Sursa: https://www.ed.ac.uk
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro