Modificări legislative privind permisele de conducere

Publicat de Stan Lucian, 25 aprilie 2025, 13:58
Șoferii cu vârsta peste 80 de ani vor fi obligați să facă examinarea medicală la fiecare doi ani, potrivit unei inițiative legislative aprobate în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
În județul Mureș sunt aproape 236 de mii de posesori de permise de conducere, adică aproximativ 40% din populația județului are carnet auto.
Aproape 14% din totalul șoferilor mureșeni au vârsta peste 70 de ani, aflăm de la șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Mureș, inspector principal de poliție, Raul Cazan:
”La nivelul județului Mureș există 32.599 de persoane care posedă permis de conducere și au vârsta de peste 71 de ani. În momentul de față, trebuie reînnoite vizitele medicale pentru permisele de conducere o dată la 10 ani pentru categoriile A și B iar pentru profesioniști, o dată la 5 ani. În momentul de față, legislația așa este construită încât, o dată ce ai dobândit permisul de conducere, dreptul de conducere nu se mai pierde, cu excepția cazurilor în care se dobândesc afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.”
Târgumureșenii cred că atât șoferii vârstnici, cât și cei foarte tineri prezintă un risc mai mare pentru trafic:
Potrivit datelor statistice ale Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, mai bine de o treime din accidentele rutiere grave soldate cu victime pe parcursul anului trecut au avut ca autori persoane cu vârsta peste 60 de ani și tineri sub 20 de ani, precizează purtătorul de cuvânt al instituției, inspector principal de poliție Alexandra Luca:
”În anul 2024, la nivelul județului Mureș, s-au înregistrat 155 de accidente rutiere grave, soldate cu 37 de persoane decedate și 143 de persoane rănite grav. Din totalul acestora, abaterile săvârșite de participanții la trafic, cu vârsta până în 20 de ani, a generat 16 accidente rutiere grave, soldate cu o persoană decedată și 16 persoane rănite grav. Încălcarea normelor rutiere de către participanții la trafic cu vârsta de peste 60 de ani a generat 38 de accidente grave, cu 11 persoane decedate și 28 de persoane rănite grav, din totalul acestora.”
Actul normativ mai prevede creșterea valabilității permisului de conducere la 15 ani, față de 10 ani, cât este în prezent.
În cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, valabilitatea permisului va fi de cinci ani iar pentru categoriile B și BE, va putea fi obținut de la vârsta de 17 ani.
Până la împlinirea vârstei de 18 ani, șoferii minori vor putea conduce doar dacă sunt însoțiți de o persoană cu permis valabil pentru categoriile B sau BE de cel puțin 10 ani și care va răspunde dacă minorul va încălca regulile de circulație sau va produce pagube.
Camera Deputaților este for decizional.
Autor: Cristina Bulbescu