Municipiul Tîrgu-Mureş intră în cursa pentru Capitală Culturală Europeană
Dosarul de candidatură trebuie depus până în 10 octombrie, prima etapă de preselecţie urmând a avea loc în luna noimebrie.
Până acum alte 13 orașe din țară şi-au anunţat intenţia de a candida pentru obţinerea acestui statut în anul 2021.
Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, consideră că avantajele municipiului Tg.Mureș sunt tradiţia, istoria şi multiculturalitatea.
”Consider că patrimoniul cultural pe care Tîrgu-Mureșul împreună cu Sighișoara, împreună cu Sovata, împreună cu toate celalte unități administrativ-teritoriale vor reuși și vom reuși împreună să facem diferența. Interculturalitatea, multiculturalitatea, români, maghiari, sași, țigani, consdier că este de fapt lucrul care face diferența între noi și celalalte 13 candidate la acest titlu.”
Primarul din Tg.Mureș, Dorin Florea, e de părere că oraşul merită să poarte acest titlu, dar trebuie cooptate în proiect şi oraşele Sighişoara şi Sovata pentru a se putea crea circuite turistice-culturale.
”Mă bucur foarte mult că domnul președinte înaintea ședinței de Consiliu, dar probabil că discuțiile politice au avut loc, vine cu o propunere care onorează foarte mult orașul și întreg demersul Consiliului local și al Primăriei Tîrgu-Mureș. Vă mărturisesc că eram într-o situație nu foarte roză deoarece lipsea asocierea la acest demers al nostru făcut în 2014 de forțe care trebuie să completeze tot acest demers.”
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, nu există un set de condiţii prestabilitate ce trebuie îndeplinite pentru depunerea candidaturii.
”Avem 100% libertate ca în acel dosar să scriem ce dorim noi, de aceea este frumoasă această competiție. Dosarele de candidatură ale diferitelor orașe care au câștigat aceste competiții sunt transparente, ele sunt pe internet, probabil ne inspirăm și din acelea, dar cred că trebuie să venim cu ceva mult mai proaspăt, trebuie să venim cu ceva care să denote originalitate.”
Un astfel element de originalitate ar putea fi crearea unui sat al culturii transilvane, spune primarul Dorin Florea.
”Încercăm, tocmai pentru a pune în valoare ceea ce Mureșul a clădit de-a lungul istoriei să inițiem în colaborare cu Consiliul Județean într-o localitate părăsită complet înființarea unui sat cultural transilvan autentic prin care să punem în valoare cultura.”
Acordul de colaborare dintre cele două instituţii va fi parafat, astăzi, în ședința Consiliului Judeţean Mureș.
Capitala culturală europeană 2021 va fi anunțată după a doua etapă de selecţie ce va avea loc în luna septembrie a anului 2016, iar oraşul din România care va fi desemnat va împărţi titulatura cu un oraş din Grecia.
Consiliul Local Târgu Mureş a aprobat, anul trecut, în unanimitate proiectul de hotărâre privind aprobarea efectuării demersurilor legale pentru înfiinţarea Asociaţiei „Tîrgu Mureş Capitală culturală europeană”, care să pregătească oraşul pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.
Prin proiectul de hotărâre aprobat se prevede iniţierea încheierii de protocoale de colaborare cu instituţiile de cultură, artistice, educaţie, sportive şi oraşele înfrăţite pentru susţinerea candidaturii. În fiecare an în funcţie de etapele parcurse în preselecţie se vor aloca sume din bugetul local şi se vor depune proiecte de atragere de fonduri nerambursabile pentru finanţarea pregătirilor pentru depunerea candidaturii la titlul de „Capitală Culturală Europeană”.
În expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre se arată că în următoarea perioadă, municipiul Tîrgu Mureş trebuie să promoveze, să sprijine şi să încurajeze organizarea evenimentelor cultural artistice, educaţionale, sportive precum şi lucrărilor în domeniul reabilitării clădirilor istorice sau de înfrumuseţare a oraşului, de editare de materiale şi organizarea şi participarea la evenimente de promovare a imaginii oraşului, a acţiunilor de protecţia mediului pentru a promova Tîrgu Mureşul în competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021.
Numărul oraşelor care au deţinut titlul de Capitală europeană a culturii va ajunge la 60 în 2019. (Până în 2001, titlul era Oraşul european al culturii). Acţiunea este deseori considerată iniţiativa emblematică culturală a Uniunii Europene.
Acţiunea CEAC a evoluat semnificativ în raport cu perioada de început când reprezenta în primul rând o celebrare a artelor dintr-un oraş. Din 1980 s-a conştientizat din ce în ce mai mult rolul culturii în viaţa oraşelor, şi anume de a contribui la bunăstarea cetăţenilor şi la prosperitatea unui oraş. Numeroase oraşe care au deţinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci şi de o moştenire de durată.
Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţilor sale. Cu toate acestea, acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Oraşele care reuşesc să obţină titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european (şi deseori internaţional).
Sanda Vițelar
Foto: blog.hotelguru.ro
Raspunsuri
FELICITARI ! Pentru prima data , aud / vad/ citesc ca se aminteste de comunitatea TIGANILOR / ROMILOR din judetul Mures si municipiul Tg-Mures, in demersul acestuia de a fi inscris in cursa pentru titlul de CAPITALA EUROPEANA A CULTURII ! BRAVO. Dar Domnule Dr. Dorin Florea, Domnilor viceprimari Doamnelor/Domnilor Consilieri locali…atat vreme cat DOAR AMINTIRI – RECUNOSCAND- CA EXISTA TIGANI / ROMI…DE CE DISCRIMINATI INDIRECT , SUBTIL, DIPLOMAT SI ,,SPECULATIV,, ACORDAREA UNUI SPATIU, IN LOCATIA : CETATEA MEDIEVALA, – Asociatiei RomoSapiens-Rudy Moca , pentru UN CENTRU CULTURAL-EDUCATIV ,,ROMO SAPIENS,, ???? Pasati ,,diplomat,, responsabilitatea de la unul la celalalt, motivand prin ,,inca nu s-a dat in functiune cetatea; nu se acorda spatii organizatiilor civice ( DAR CUI SE ACORDA ? – CUNOSTINTELOR?), trimiteti in detaliu PROIECTUL Dv Cultural – ( Ce sa va detaliez ..pagini intregi de Strategii pe termen lung de educatie, cultura, insertie socio-profesionala, dezvoltare personala, asumare identitara roma, etc ) !!…CINE RASPUNDE DE ACORDAREA ACESTOR SPATII – IN REGIM GRATUIT AL CHIRIEI ???? CINE acorda, semneaza,repartizeaza aceste spatii din cetate : apl. primarul, viceprimarii,consilierii, directorul cetatii ????? Si…doriti sa deveniti ,,Capitala Europeana,, !!!! Dupa depunerea a TREI CERERI….mi se raspunde NU !!! Dezamagit de ,,EGALITATEA DE SANSE,, oferita de A.PL. MURES