Mureș: Crește numărul de producători locali de usturoi și tomate care solicită ajutor de minimis
Pentru ambele programe, care se desfășoară în două cicluri de producție, agricultorii pot depune, până pe 15 mai, cererile pentru subvenții de 3.000 de euro pe an.
La ”Tomate”, producătorii trebuie să scoată roșii românești pe piață până la jumătatea lunii iunie, iar la usturoi termenul de livrare este între 1 iulie și 20 noiembrie.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
La usturoi, dacă în 2019 am avut doar 8 solicitanți înscriși cu o suprafață de 7,2 hectare, în acest an avem 22 de solicitanți pe o suprafață de 16,2 hectare. În ceea ce privește produsul tomate în spații protejate, anul trecut am avut 112 beneficiari în două cicliuri, anul acesta avem până acum, înscriși, doar 57 de fermieri, pentru că și anul trecut în primul ciclu au fost doar 51 de beneficiari, anul acesta numărul lor a crescut și probabil vom avea până la 60 de beneficiari.
Fermierul Balazs Emese din Mădăraș cultivă de 5 ani usturoi, fiind printre primii din județ care prelucrează și produc sămânță de usturoi certificat.
Se declară foarte mulțumit de acest program, după ce anul trecut atât producția cât și vânzările au crescut semnificativ, pentru că tot mai mulți preferă să cumpere usturoi autohton:
Anul trecut, pe o suprafață de 3 hectare și jumătate, am cultivat în jur de 30 de tone. Noi și prelucrăm usturoiul, facem mujdei, pastă și murătură, cu preșuri începând de la 7 lei până la 28 de lei, depinde, la producție sau pentru consum. Anul a cesta avem două hectare și, tot așa deocamdată ni se arată de o producție frumoasă și deja am depus dosarul săptămâna trecută pentru ajutorul de minimis. Suntem primii din județ care cultivăm pe o suprafață atât de mare, și producem și sămânță de usturoi certificat.
Nu la fel de entuziasmat este producătorul de roșii Lako Zoltan din Voivodeni, care a renunțat la primul ciclu de producție pentru că, spune el, au fost anunțați prea târziu de program.
În Transilvania, spune el, unde e mai frig, mulți fermieri preferă să se înscrie în partea a doua a programului, când productivitatea poate fi mai mare:
Față de anul trecut s-au luat măsuri mult mai severe, în sensul că acum nu se mai cere să producem două tone pe suprafața de 10 ari. Problema e că programul este valabil numai pe primul ciclu, adică până în 15 iunie trebuie valorificate trei tone de tomate. Am fost anunțați de începerea programului la sfârșitul lui martie, și nu putem astfel să producem răpsadul din timp. Noi, cei din Ardeal suntem întârziați cu două săptămâni față de cei din sud. Eu am renunțat anul aceasta, iar dacă va fi ciclul doi atunci mă voi înscrie din nou.
Ajutorul de minimis este de 14.200 lei pe hectar, pentru o producție minimă de 3 kg de usturoi pe o suprafață de 10 mp. Suma este aceeași și la tomate, unde fermierul primește banii pentru o suprafață de minimum 10 ari.
Valeriu Russu