Noile măsuri impuse de Ministerul Sănătății frizeriilor ar putea încuraja munca la negru
Unitățile dși frizerie vor fi nevoite să-și închidă porțile dacă nu vor respecta noile măsuri impuse de un ordin al Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu norme suplimentare de igienă pentru acestea.
Saloanele de înfrumusețare vor trebui să aibă containere pentru deșeuri periculoase și contract cu firme specializate, săli de așteptare încăpătoare, spații de depozitare, zone pentru dezinfecție, zonă pentru sterilizare și multe altele.
Deja în 10 aprilie a intrat în vigoare prevederea iar Inspecția de Stat va verifica respectarea noilor cerințe, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
Este un Ordin actualizat și este pus în aplicare din data de 10 aprilie. În fiecare an sunt verificate, conform tematicii național de control, și aceste saloane de înfrumusețare, tatuaj, piercing și implantare dermală. Ordinul prevede, practic, toate spațiile pe care trebuie să le aibă, începând cu sala de așteptare, spațiile de depozitare.. ca suprafețe , cât e un minim de suprafață pentru un scaun..
Cele mai afectate sunt frizeriile mici, de cartier, care nu au spațiile și resursele necesare pentru a respecta noile restricții. În plus, mulți nici nu știu de existența acestui ordin.
Maria este frizeriță într-un astfel de salon din Târgu Mureș și e îngrijorată de noua prevedere:
Eu încă nu am auzit de așa ceva… Oricum, mi-e frică la ceea ce se va da în vigoare, la ce condiții pe care o să ne pună să avem, la ce trebuie să ne așteptăm, la ce o să facem…, nu știu. Noi suntem o frizerie mică. Nu avem așa de mulți clienți. Nu avem sală de așteptare, doar această încăpere dar de sterilizare și dezinfecție, da. Avem, contract cu o firmă specializată care ne duce gunoiul… Noi suntem, așa, o frizerie cam pentru toată lumea, nu doar pentru cei cu bani mulți…
Noile reguli impuse vor duce cu siguranță la creștere tarifelor, iar cei care nu le vor putea respecta ar putea să-și practice meseria ca pe vremuri, în propria locuință, mai spune frizerița din Târgu Mureș:
Cu siguranță o să fim afectați și nu știu ce o să facem.. Cu toții avem familie, avem copii, responsabilități… Se pare că ei ne împing tot mai mult pentru a munci la negru și să nu mai plătim taxe și impozite la stat. O să-mi fac acasă un spațiu, într-o cameră, unde o să-mi primesc clienții și o să tund pentru că copilul îmi cere mâncare, școala, statul, îmi cere bani, orele suplimentate trebuie plătite, un sport extra pentru copil, la fel, îmbrăcăminte, consum…. Clar, o să lucrăm la negru.
O serie de restricții vor fi impuse și saloanelor de tatuajele și piercing-urile unde, pentru a preveni transmiterea hepatitei B, se recomandă vaccinarea operatorului sau cosmeticianului care efectuează astfel de activități.
Ordinul interzice efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepția piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui sau a tutorelui.
Interdicții au loc și în cazul procedurilor de tatuare cosmetică și artistică, care sunt interzise persoanelor cu vârsta sub 18 ani.
Ordinul prevede măsuri de igienă destul de drastice cum ar fi:
– existența unei zone de așteptare pentru clienți de 0,9 metri pătrați/persoană
-spații pentru depozitare și păstrare a echipamentului, instrumentarului și a articolelor curate, dezinfectate și sterile
-spații care trebuie să fie curate, uscate, separate și închise
-spațiu de depozitare a echipamentelor și materialelor utilizate pentru curățenie
-zonă pentru dezinfecția instrumentarului utilizat
-zonă pentru sterilizare, în situația în care este necesară sterilizarea
– acces la vestiar pentru personal
-chiuvetă racordată la apă caldă și rece
– grup sanitar.
De asemenea, salonul va trebui să fie dotat mijloace pentru colectarea deșeurilor periculoase, precum și a celor menajere:
-recipient cu capac
-pubelă
-containere
– saci colectori de unică folosință,
În timp ce, colectarea, depozitarea, transportul și neutralizarea deșeurilor se va face conform prevederilor legale în vigoare.
Dezinsecție și deratizare periodică
Saloanele de înfrumusețare vor fi obligate să facă dezinsecția periodică la 3 luni, iar deratizarea periodică, la intervale de maximum 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.
”La amenajarea salonului este obligatoriu să se ia măsuri de protecție a locației împotriva insectelor și rozătoarelor. Salonul de înfrumusețare trebuie să fie dotat cu trusă sanitară de prim ajutor, ușor accesibilă, conform prevederilor legale în vigoare. Podeaua acelei părți a zonei de serviciu în care părul este tăiat sau curățat, precum și orice zonă de perete care este probabil să fie umezită sau murdărită trebuie acoperite cu un material durabil, care să fie ușor de curățat. Ventilația trebuie să împiedice condensul sau formarea de umiditate excesivă pe pereți, tavane și să asigure eliminarea mirosurilor și a vaporilor. În absența unei ventilații naturale eficiente, trebuie prevăzută o ventilație mecanică adecvată”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății.
Autor: Cristina Bulbescu