Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

Oameni & Fapte – 1 ianuarie 2016

Oameni & Fapte – 1 ianuarie 2016

Publicat de radiomures, 1 ianuarie 2016, 06:00

– Azi e Anul Nou, Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. Ortodocşii şi greco-catolicii îi sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi pe Sfânta Emilia, mama sa, iar romano-catolicii o sărbătoresc pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu.

– Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.

– Azi este „Ziua Aderării României la Uniunea Europeană”, declarată pentru a marca evenimentul de interes naţional, petrecut la 1 ianuarie 2007, când România a devenit membră a Uniunii Europene.

– Este „Ziua Mondială a Păcii”, proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967. La începutul fiecărui an, cu prilejul acestei zile, Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioşilor. Tema de azi este: „Învinge indiferenţa şi cucereşte pacea”.

– De asemenea e „Ziua Revoluţiei Palestiniene”, Ziua Naţională a Republicii Cuba, Ziua Naţională a Republicii Haiti, Sărbătoarea Naţională Slovaciei şi Sărbătoarea Naţională a Republicii Sudan.

– Azi începe „Anul Internaţional al Leguminoaselor”, stabilit de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Naţiunilor Unite, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de boabe şi seminţe uscate, dar şi pentru stimularea producţiei şi comercializării acestora şi o mai bună utilizare a lor în alimentaţie. Anul este lansat sub sloganul „Seminţe nutritive pentru un viitor durabil”.

– La data de 1 ianuarie 1861 a început, la Sibiu, Conferinţa naţională a fruntaşilor români din Transilvania, care a adoptat două rezoluţii privind recunoaşterea românilor „ca naţiune politică şi independentă faţă cu celelalte naţiuni”, precum şi folosirea în viaţa publică a limbii române ca limbă egal îndreptăţită, alături de limbile maghiară şi germană.

– Pe 1 ianuarie 1866 a intrat în vigoare Legea privind introducerea sistemului metric în România, iar în 1894 apărea la Bucureşti (până în 1896) revista bilunară „Vatra” („Foaie ilustrată pentru familie”), condusă de Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale şi George Coşbuc. În anul 1971 publicarea revistei a fost reluată, la Târgu-Mureş, sub conducerea scriitorului Romulus Guga.
– În 1945 trupele române aflate sub conducerea generalului Nicolae Şova pătrundeau în Budapesta, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, iar la 1 ianuarie 1949 a luat fiinţă Filarmonica de Stat din Sibiu. Tot atunci s-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Lingvistică, care în anul 1994 a devenit Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, după numele primului său director.

– În 1958 a intrat în vigoare Tratatul de la Roma privind crearea Comunităţii Economice Europene – CEE (Piaţa Comună), iar la 1 ianuarie 1967 România a devenit membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI).

– Pe 1 ianuarie 1977 a luat fiinţă, în Cehoslovacia, mişcarea contestatară „Carta 77”, iniţiată de intelectuali care militau pentru drepturi cetăţeneşti, iar
începând cu data de 1 ianuarie 1990 România a devenit, pentru a treia oară, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru un mandat de doi ani (1990-1991).

– La data de 1 ianuarie 1995 a intrat în vigoare acordul privind formarea Pieţei Comune a Sudului latino-american, MERCOSUR, care permite libera circulaţie a bunurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor într-o piaţă fără îngrădiri vamale. În 1998 a intrat în vigoare Acordul mondial de liberalizare a serviciilor de telecomunicaţii, iar în ziua de 1 ianuarie 1999 a început să funcţioneze Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România.

– Din 1 ianuarie 2002, numită şi „Ziua E”, euro a devenit moneda oficială în cele 12 state membre ale Uniunii Economice şi Monetare, iar în anul 2004 România a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru un mandat de doi ani (2004-2005).

– La 1 ianuarie 2007 Bulgaria a devenit stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar în 2015 Lituania devenea cel de-al nouăsprezecelea stat membru al Uniunii Europene care adoptă moneda euro. În aceeaşi zi de 1 ianuarie 2015 Institutul Cultural Român de la Bruxelles prelua președinția rețelei EUNIC a institutelor culturale europene prezente în Belgia, în vreme ce municipiul Cluj-Napoca era desemnat „Capitală Europeană a Tineretului” pentru acel an.

– La 1 ianuarie s-au născut: poetul şi filosoful italian Lorenzo de Medici (1449); poetul maghiar Petöfi Sándor (1823); antropologul britanic Sir James George Frazer (1854); filosoful şi istoricul francez Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne (1863); fizicianul bengalez Satyendra Nath Bose (1894); medicul român Ana Aslan, pionier al gerontologiei mondiale (1897); scriitorul rus Anatoli Rîbakov (1911); scriitorul american Jerome David Salinger, autor al romanului („De veghe în lanul de secară” (1919); coregraful şi regizorul francez Maurice Béjart (1927); boxerul român Nicolae Linca, primul şi singurul campion olimpic al boxului românesc (1929); actorul român Gheorghe Dinică (1934); actorul român Ovidiu Iuliu Moldovan (1942) şi avocatul francez Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internaţional (1956).

– În 1 ianuarie au murit: domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun (1432); pictorul italian Francesco Guardi (1793); fizicianul german Heinrich Hertz, cel care a demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice, hertziene (1894); şansonetistul francez Maurice Chevalier (1972); scriitorul şi muzicologul român Harry Negrin (1995); publicistul român Dumitru Tinu, fost director al ziarului „Adevărul” şi preşedinte al Clubului Român de Presă (2003); compozitorul şi dirijorul român Marin Constantin, care a pus bazele Corului Naţional de Cameră „Madrigal” (2011); scrimerul, coregraful, actorul şi cascadorul britanic Bob Anderson (2012); actriţa şi cântăreaţa americană Barbara Werle (2013) şi cântăreaţa americană Patti Page (2013).

Septimiu Cioloboc

Sursa foto: culturatecuci.ro

La Vatican începe procesul de alegere a succesorului Papei Francisc
Eveniment miercuri, 7 mai 2025, 09:41

La Vatican începe procesul de alegere a succesorului Papei Francisc

La Vatican începe procesul de alegere a succesorului Papei Francisc, care a încetat din viaţă de Paşti, la vârsta de 88 de ani. Cardinalii...

La Vatican începe procesul de alegere a succesorului Papei Francisc
Festivalul SepsiRUN, precedat de conferinţe motivaţionale
Eveniment marți, 6 mai 2025, 20:07

Festivalul SepsiRUN, precedat de conferinţe motivaţionale

Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiţie de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susţine mai multe conferinţe motivaţionale...

Festivalul SepsiRUN, precedat de conferinţe motivaţionale
Intrarea în Salina Praid, închisă pe perioadă nedeterminată
Eveniment marți, 6 mai 2025, 09:25

Intrarea în Salina Praid, închisă pe perioadă nedeterminată

Ploile abundente au dus la producerea de infiltrații cu apă în mina de sare, anunță Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență...

Intrarea în Salina Praid, închisă pe perioadă nedeterminată
Copac căzut pe un tir, în județul Harghita
Eveniment marți, 6 mai 2025, 07:24

Copac căzut pe un tir, în județul Harghita

Pompierii harghiteni au intervenit, luni seara, după ce un copac a căzut pe un tir, pe DN 15, Topliţa-Borsec, în zona Vârfului Creanga. Potrivit...

Copac căzut pe un tir, în județul Harghita
Eveniment marți, 6 mai 2025, 06:51

La Sfântu Gheorghe a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului

La Sfântu Gheorghe a avut loc ieri o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, la împlinirea a 81 de ani de la evenimentele din luna mai...

La Sfântu Gheorghe a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului
Eveniment marți, 6 mai 2025, 06:42

Expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria

Muzeul Naţional Brukenthal prezintă o expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria, la Sibiu, începând din 9 mai. ‘Regina Maria la...

Expoziţie de excepţie dedicată Reginei Maria
Eveniment luni, 5 mai 2025, 14:40

Bărbat rănit grav după ce a căzut cu parapanta, la Tărlungeni

O persoană de sex masculin, a căzut de la înălţime în timp ce efectua un zbor cu parapanta, în zona cartierului Izvor, comuna Tărlungeni,...

Bărbat rănit grav după ce a căzut cu parapanta, la Tărlungeni
Eveniment luni, 5 mai 2025, 14:34

Zece incendii gestionate de pompierii mureșeni în Minivacanța de 1 Mai

234 de solicitări pentru situații de urgență au soluționat pompierii mureșeni în perioada 1-4 mai, între care 90% au fost cazuri medicale....

Zece incendii gestionate de pompierii mureșeni în Minivacanța de 1 Mai