Oameni & Fapte – 1 ianuarie

– Este prima zi a lui 2021. Au mai rămas 364 de zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 8:06 şi va apune la ora 16:45.

– Astăzi sărbătorim Anul Nou, Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. Ortodocşii şi greco-catolicii îi cinstesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi pe Sfânta Emilia, mama sa, în timp ce romano-catolicii o celebrează pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu. Marcăm „Ziua Aderării României la Uniunea Europeană”, în cinstea faptei de la 1 ianuarie 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, „Ziua Mondială a Păcii”, când Suveranul Pontif se adresează credincioşilor, „Ziua Revoluţiei Palestiniene”, Ziua Naţională a Cubei şi a Republicii Haiti, Sărbătoarea Naţională a Slovaciei şi a Republicii Sudan.

– La 1 ianuarie 1757 domnitorul Moldovei, Constantin Racoviţă-Cehan, şi mitropolitul Iacob Putneanul au decis înfiinţarea unui spital la Mănăstirea „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cel mai mare spital din Moldova şi al doilea din ţară ca vechime, după Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti (demolat de Ceauşescu în martie 1984) și care îşi continuă activitatea şi azi, sub numele de „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sfântul Spiridon Iaşi”. În anul 1785 apărea primul număr al publicaţiei britanice „Daily Universal Register”, fondată de John Walter. Peste trei ani, la 1 ianuarie 1788 avea să îşi schimbe numele în „The Times”, ajungând să fie unul dintre cele mai vechi şi mai influente ziare britanice.

– În 1832 s-au înfiinţat, la Iaşi, Arhivele Statului din Moldova, în subordinea Logofeţiei Dreptăţii (Ministerul Justiţiei), iar în 1855 poetul român Vasile Alecsandri a editat, la Iaşi, săptămânalul „România literară”, continuator al programului „Daciei literare” şi al „Propăşirii”. La 1 ianuarie 1861 a început, la Sibiu, Conferinţa naţională a fruntaşilor români din Transilvania, care a adoptat două rezoluţii privind recunoaşterea românilor „ca naţiune politică şi independentă faţă cu celelalte naţiuni”, precum şi folosirea în viaţa publică a limbii române, egal îndreptăţită, alături de limbile maghiară şi germană.

– În 1866 a intrat în vigoare Legea privind introducerea sistemului metric în România, iar în 1867 a apărut, la Blaj, „Archivu pentru filologie şi istorie”, prima revistă românească de filologie. La 1 ianuarie 1875 s-a înfiinţat „Societatea Studenţilor Medicinişti” din Bucureşti și apărea, la Budapesta şi Oradea, revista „Şezătoarea”, condusă de Iosif Vulcan, prima revistă românească de folclor.

– În 1894 a apărut, la Bucureşti, revista bilunară „Vatra” („Foaie ilustrată pentru familie”), condusă de Ioan Slavici, George Coşbuc și Ion Luca Caragiale, revistă a cărei tipărire a fost reluată în 1971, la Tîrgu-Mureş, sub conducerea scriitorului Romulus Guga.

– În 1904 apărea, sub conducerea istoricului Ion Nistor, revista lunară de literatură, artă şi ştiinţă „Junimea literară” (ianuarie – septembrie 1904 şi ianuarie 1925 – decembrie 1939, la Cernăuţi şi octombrie 1904 – mai 1914, la Suceava), iar la 1 ianuarie 1907 a apărut, la Bucureşti, revista „Floarea darurilor”, condusă de Nicolae Iorga, prima revistă românească dedicată popularizării literaturilor străine. La 1 ianuarie 1912 China s-a proclamat republică, cu capitala la Nanjing (Nankin), iar în 1927 România a ratificat Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice – completată şi revizuită în mai multe rânduri. În anul 1939 a apărut, la Iaşi, „Jurnalul literar”, al cărui director a fost George Călinescu, iar în 1945, în cel de-Al Doilea Război Mondial, trupele române conduse de generalul Nicolae Şova au intrat în Budapesta.

– La 1 ianuarie 1949 au luat fiinţă Filarmonica de Stat din Sibiu şi Institutul de Lingvistică din Bucureşti, care în 1994 a devenit Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, după numele primului său director.

– În 1958 intrau în vigoare Tratatele de la Roma privind crearea Comunităţii Economice Europene – CEE (Piaţa Comună) şi Comunităţii Europene a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM), iar în 1966 a apărut, la Bucureşti, revista studenţească „Amfiteatru”, organul de presă al cenaclului „Junimea”. Cea mai prestigioasă perioadă a revistei a fost între 1966-1968, când la conducere s-au aflat Ion Băieşu, Adrian Păunescu şi Fănuş Neagu.

– În 1967 s-a creat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI) – România fiind membră încă de atunci, iar în 1977 a început în Cehoslovacia mişcarea contestatară „Carta 77”, iniţiată de intelectuali care militau pentru drepturi cetăţeneşti. Din anul 1981 Grecia devenea membră a Comunităţii Economice Europene (Uniunea Europeană de astăzi), iar în 1986 i-au urmat exemplul Spania şi Portugalia. În 1990 țara noastră a devenit, pentru a treia oară, membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru un mandat de doi ani (1990-1991).

– În 1989 a intrat în vigoare Protocolul de la Montreal asupra Substanţelor care Distrug Stratul de Ozon, tratat internaţional conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producţiei mai multor substanţe considerate a fi responsabile pentru distrugerea sa.

– La 1 ianuarie 1995 intra în vigoare acordul privin formarea Pieţei Comune a Sudului latino-american (MERCOSUR), care permite libera circulaţie a bunurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor, fără îngrădiri vamale, iar în 1996 și-a început activitatea, la Bucureşti, Oficiul regional al Fondului pentru Populaţie al Naţiunilor Unite (FNUAP). De la 1 ianuarie 1998 s-au liberalizat serviciile de telecomunicaţii la nivel mondial.

– În 1999 a început să funcţioneze Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România, iar în 2001 România a preluat, de la Austria, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). De la data de 1 ianuarie 2002 („Ziua E”), euro a devenit moneda oficială în cele 12 state ale Uniunii Economice şi Monetare, iar în 2004 România a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru un mandat de doi ani. La 1 ianuarie 2007 Sibiul a devenit pentru un an, alături de Luxemburg, Capitală Culturală Europeană; Slovenia a aderat la Zona Euro, adoptând moneda europeană; Bulgaria a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar sud-coreeanul Ban Ki-moon era desemnat secretar general al Organizației Naţiunilor Unite, în locul ganezului Kofi Annan.

– În 2012 a intrat în vigoare „Statutul Jurnalistului de Radiodifuziune” în România, iar la 1 ianuarie 2014 a început „Deceniul Energiei Sustenabile pentru Toţi (2014-2024)”, lansat de Organizația Națiunilor Unite în scopul de a promova la nivel global energia regenerabilă și eficiența energetică. Tot în 2014 România a liberalizat piața funciară, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, faptă ce a permis persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară. De la 1 ianuarie 2014, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din zece state ale Uniunii Europene au fost eliminate total, după șapte ani de la aderare. Este vorba despre: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Din 2014 Letonia a devenit ţară membră a Zonei Euro, fiind al doilea stat baltic din fosta URSS care a trecut la moneda unică, după Estonia.

– La 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) între Rusia, Belarus, Armenia şi Kazakhstan; Lituania a devenit membră a Uniunii Europene, adoptând moneda euro; oraşul Cluj-Napoca a fost desemnat „Capitală Europeană a Tineretului” pentru acel an; Institutul Cultural Român de la Bruxelles a preluat președinția rețelei EUNIC a institutelor culturale europene prezente în Belgia, iar țara noastră a preluat preşedinţia anuală a Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

– La 1 ianuarie 2017 portughezul Antonio Guterres, fost premier al ţării şi înalt comisar al ONU pentru refugiaţi, a fost desemnat secretar general al Naţiunilor Unite, în locul sud-coreeanului Ban Ki-moon.

– La 1 ianuarie 2018 România a devenit parte a Trio-ului de Președinții ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), alături de Bulgaria și Ungaria. SUERD este una din cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, fiind co-inițiată de România și Austria și reprezentând un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale și teritoriale a macro-regiunii dunărene.

– În 2019 România a preluat, de la Austria, preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), iar orașul Sibiu a deținut titlul de Regiune Gastronomică Europeană, împreună cu Regiunea Egeea de Sud, din Grecia. Franța a preluat, de la Canada, preşedinţia anuală a G7, în vreme ce Slovacia a preluat, de la Italia, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

– Budapesta a fost în anul 2019 „Capitală europeană a sportului; oraşul sârb Novi Sad a fost „Capitală europeană a tineretului”; oraşul norvegian Oslo a câştigat titlul de „Capitală verde a Europei”; oraşele Matera (din Italia) și Plovdiv (din Bulgaria) au fost „Capitale europene ale culturii”, iar Israelul şi SUA s-au retras din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

– 2019 a fost „Anul Internaţional al Limbilor Indigene”, „Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor Chimice” și „Anul Internațional al Moderării”. În Republica Moldova 2019 s-a declarat „Anul Familiei”, pentru a consolida programul de susţinere a familiei drept bază a viitorului statului.

– În 2019 a început „Deceniul privind Agricultura Familială 2019-2028”, declarat de ONU, în 2017, pentru a stimula sprijinirea fermelor familiale, în special a celor din statele în curs de dezvoltare. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) sunt responsabile de punerea în aplicare a Planului global de acțiune privind acest Deceniu. Lansarea globală a Deceniului a avut loc la sediul FAO din Roma, la 29 mai 2019.

– La 1 ianuarie 2020 au început „Anul Internațional al Asistenței Medicale și a Moașelor” și „Anul Internaţional al Sănătății Plantelor” (IYPH).

– La 1 ianuarie 2020 Croaţia a preluat, de la Finlanda, preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE); Albania a preluat, de la Slovacia, preşedinţia anuală a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), iar SUA au preluat, de la Franța, preşedinţia anuală a G7. Málaga (Spania) a devenit în 2020 „Capitală Europeană a Sportului, iar oraşele Rijeka din Croația și Galway din Irlanda au fost „Capitale europene ale culturii”. Oraşul Amiens din Franța a devenit „Capitală Europeană a Tineretului”, iar Lisabona, capitala Portugaliei, a fost „Capitală verde a Europei”. Orașul Kuopio din Finlanda a deținut în 2020 titlul de „Regiune Gastronomică Europeană”.

– Începe „Deceniul Restaurării Ecosistemelor” (2021-2030), proclamat de ONU pentru a preveni, opri și inversa degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean, ceea ce va ajuta la conservarea biodiversității, la combaterea sărăciei, a schimbărilor climatice și la prevenirea extincției în masă. Prin această inițiativă, condusă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, se urmărește construirea unei mișcări globale puternice pentru intensificarea restaurării și poziționarea pe calea către un viitor durabil.

– Începe „Anul Internațional al Păcii și Încrederii”, declarat de Adunarea Generală a ONU, la 12 septembrie 2019, la inițiativa președintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, cu susținerea a 73 de state, constituie un mijloc de mobilizare a eforturilor internaționale de promovare a păcii și încrederii între națiuni pe baza dialogului politic, a înțelegerii reciproce și a cooperării pentru a construi pace, solidaritate și armonie durabile.

– Începe „Anul Internațional al Economiei Creative pentru Dezvoltare Durabilă”, declarat la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, la propunerea Indoneziei, alături de Australia, China, India, Mongolia, Filipine și Thailanda. Prin această inițiativă se recunoaște necesitatea de a promova o creștere economică susținută și incluzivă, de a promova inovarea și de a oferi oportunități, beneficii și abilitare pentru toți, respectând toate drepturile omului. Se recunoaște și nevoia continuă de a sprijini țările în curs de dezvoltare și țările cu economii în tranziție în diversificarea producției și exporturilor, inclusiv în noi zone de creștere durabilă, în sprijinirea industriilor creative. Economia creativă pune accentul pe creativitatea umană, puterea care transformă talentele, abilitățile și viziunile individuale în rezultate valoroase.

– Începe „Anul Internaţional al Fructelor și Legumelor”, desemnat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, la cererea Conferinței FAO, pentru a direcționa atenția la beneficiile alimentației corecte și a consumului de fructe și legume pentru sănătate, la reducerea pierderilor și risipei de fructe și legume și la împărtășirea celor mai bune practici în acest sens. De asemenea se dorește consolidarea rolului fermierilor mici și al fermierilor familiali în agricultura și producția durabilă. Acest an este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la securitatea și siguranța alimentară și la realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă.

– Începe „Anul Internaţional al Peșterilor și Carstului”, organizat de Uniunea Internațională de Speologie și care are ca obiectiv principal explorarea, înțelegerea și protejarea resurselor neprețuite ale peșterilor și carstului.

– Începe „Anul European al Căilor Ferate”, aprobat, la 1 decembrie 2020, prin acordul încheiat între Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană. Face parte din Pactul Verde European, ce are ca obiectiv reducerea emisiilor generate de transporturi cu 90% până în 2050. Se are în vedere completarea viitoarei strategii privind o mobilitate durabilă, sigură și inteligentă. De asemenea, se dorește sensibilizarea publicului cu privire la dimensiunea transfrontalieră și paneuropeană a traficului feroviar. Anul 2021 este primul an complet în care normele convenite în cadrul celui de al patrulea pachet feroviar vor fi puse în aplicare în întreaga UE. De asemenea, 2021 marchează mai multe aniversări importante pentru transportul feroviar: cea de a 20-a aniversare a primului pachet feroviar, cea de a 175-a aniversare a primei legături feroviare dintre două capitale ale UE (Paris-Bruxelles), precum și 40 ani de TGV și 30 ani de „Intercity Express” (ICE).

– La 1 ianuarie 2021 Portugalia preia de la Germania preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene; Suedia preia, de la Albania, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE); Albania preia, de la România, preşedinţia semestrială a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) iar Marea Britanie preia de la SUA preşedinţia anuală a G7.

– Oraşele Rijeka din Croația și Galway din Irlanda continuă (pe fondul pandemiei de coronavirus) să fie și în acest an, până pe 30 aprilie, „Capitale europene ale culturii”. Orașul Timișoara, care urma să aibă acest titlu în 2021, va fi „Capitală europeană a culturii” în 2023, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). După Sibiu (2007), Timișoara va fi al doilea oraș din România care va deține acest titlu. Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Peste 50 de oraşe au deţinut, până în prezent, acest titlu.

– Sibiu va fi anul acesta „Capitala europeană a drumeției” prin Eurorando, cel mai mare eveniment turistic de drumeție, cultură și natură din Europa: 26 septembrie – 3 octombrie. Organizat din cinci în cinci ani, până în prezent a avut loc în Franţa, Cehia, Spania și Suedia. România a obținut acest titlu prin Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV, în calitate de membru al Asociației Europene de Drumeție.

– Anul acesta Lisabona (Portugalia) este „Capitală europeană a sportului”. Asociaţia non-profit „ACES Europe” (The European Capitals and Cities of Sport Federation), prezidată de Gian Francesco Lupattelli şi constituită la Milano, în 2000, oferă anual titlul de „Capitală Europeană a Sportului”, dar şi distincţia de „Oraş European al sportului”. Oraşele care au primit titlul de „Capitală Europeană a Sportului” au fost: Madrid (2001), Stockholm (2002), Glasgow (2003), Alicante (2004), Rotterdam (2005), Copenhaga (2006), Stuttgart (2007), Varşovia (2008), Milano (2009), Dublin (2010), Valencia (2011), Istanbul (2012), Anvers (2013), Cardiff (2014), Torino (2015), Praga (2016), Marsilia (2017), Sofia (2018), Budapesta (2019) și Málaga (2020).

– Oraşul Klaipėda din Lituania este „Capitală europeană a tineretului” în acest an. Statutul de „Capitală europeană a tineretului” a fost introdus de Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) care coordonează şi promovează acest proiect, începând în anul 2009 cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013, Salonic (Grecia) în 2014, Cluj-Napoca în 2015, Ganja (Azerbaidjan) în 2016, Varna (Bulgaria) în 2017, Cascais (Portugalia) în 2018, Novi Sad (Serbia) în 2019 și Amiens (Franța) în 2020.

– Orașul Lahti din Finlanda a câştigat titlul de „Capitală verde a Europei” pentru anul 2021. Comisia Europeană acordă titlul de Capitală verde a Europei, în fiecare an, unui oraș care face pași importanți înspre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă și de energie, prin transport public eco, facilități pentru bicicliști, extindere de spații verzi, soluții de management inteligente pentru trafic, reciclarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale. Din 2010 până în 2019 zece oraşe au primit acest titlu: Stockholm (Suedia), Hamburg (Germania), Vitoria-Gasteiz (Spania), Nantes (Franţa), Copenhaga (Danemarca), Bristol (Anglia), Ljubljana (Slovenia), Essen (Germania), Nijmegen (Olanda) și Oslo (Norvegia) și Lisabona (Portugalia).

– Orașul Ljubljana (Slovenia) și Regiunea Coimbra (Portugalia) dețin titlul de „Regiune Gastronomică Europeană” în anul 2021, acordat de Institutul Internațional pentru gastronomie, cultură, arte și turism (IGCAT). Acest titlu a fost deținut de Catalonia (Spania) și Minho (Portugalia) în 2016, de Aarhus (Danemarca), Lombardia de Est (Italia) și Riga-Gauja (Letonia) în 2017, Galway (Irlanda) și Brabant de Nord (Olanda) în 2018, de Sibiu (România) și Egeea de Sud (Grecia) în 2019, Kuopio (Finlanda) în 2020 și 2021.

– La 1 ianuarie s-au născut: poetul şi filosoful italian Lorenzo de Medici (1449); savantul olandez Arnold Drakenborch (1684); scriitorul englez Soame Jenyns (1704); gravorul american Paul Revere (1735); zoologul francez André Marie Constant Duméril (1774); poetul maghiar Petöfi Sándor (1823); juristul, publicistul şi omul politic liberal român Vasile Boerescu (1830); scriitoarea engleză Ouida – pseudonimul Mariei Louise Ramé (1839); generalul român Alexandru Candiano-Popescu, conducătorul mişcării antidinastice din august 1870 (1841); arheologul italian Rodolfo Amadeo Lanciani (1847); antropologul britanic Sir James George Frazer (1854); medicul român George Assaky, precursor al neurochirurgiei moderne (1855); filosoful, istoricul şi sociologul francez Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne (1863); prozatoarea, publicista, autoarea dramatică şi traducătoarea română Mărgărita Miller-Verghy (1865); scriitorul român I.[oan] Al.[exandru] Brătescu-Voineşti (1868); scriitorul, traducătorul şi istoricul român George Murnu (1868); inventatorul american de origine germană Gustave Whitehead (1874); economistul francez Charles Rist (1874); romancierul englez Edward Morgan Forster (1879); diplomatul, publicistul, analistul politic și scriitorul român Vasile Stoica (1889); fizicianul bengalez Satyendra Nath Bose, care a pus bazele statisticii Bose-Einstein și după care a fost denumit bosonul (1894); regizorul şi actorul japonez Tienosuke Kinugasa (1896); doctorița română Ana Aslan, pionieră a gerontologiei mondiale și inițiatoare a tratamentelor cu „Gerovital” (1897); scriitorul rus Anatoli Rîbakov (1911); inginerul constructor român Ştefan Bălan (1913); scriitorul american J.[erome] D.[avid] Salinger, autor al romanului „De veghe în lanul de secară” (1919); inginerul electromecanic român Toma Dordea (1921); sculptorul francez César Baldaccini (1921); poetul şi prozatorul român Mihail Crama (1923); istoricul francez Jacques Le Goff, promotor al istoriei mentalităţilor şi antropologiei istorice (1924); coregraful şi regizorul francez Maurice Béjart (1927); poetul, traducătorul şi actorul român Teodor Pâcă (1928); boxerul român Nicolae Linca, primul şi singurul campion olimpic al boxului românesc (1929); prozatorul român Nicolae Ţic (1929); interpretul român de muzică populară Tudor Pană, violonist şi şef de orchestră (1930); actorul român Gheorghe Dinică (1934); colonelul român în rezervă Ioan Ursu, compozitor, instrumentist, dirijor și fost şef al Muzicii Militare din Sibiu (1934); sculptorul român Wilhelm Demeter (1936); artista decoratoare şi ceramista română Ioana Șetran (1936); compozitorul, muzicologul şi folcloristul român Corneliu Dan Georgescu (1938); poetul și medicul român Emil Brumaru (1939); pictorul român Vasile Chinschi (1939); actorul român Ovidiu Iuliu Moldovan (1942); etnomuzicologul, folcloristul şi dirijorul român Gheorghe Oprea (1942); pictorul şi graficianul român Vasile Crăiţă-Mândra (1945); graficianul şi pictorul român Teodor Hrib (1946); prozatorul, dramaturgul, publicistul, traducătorul şi regizorul român de teatru Radu Ţuculescu (1949); cântăreţul român Gheorghe Gheorghiu (1954); eseistul, criticul literar şi publicistul român Mircea Mihăieș (1954); istoricul și profesorul român Ioan-Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj și președinte al Academiei Române (1955); PF Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Răsărit (1955); avocata franceză Christine Lagarde, fost director general al Fondului Monetar Internaţional și actual președinte al Băncii Centrale Europene (1956); jurnalistul și scriitorul român Vasile Șelaru (1958); generalul în rezervă şi omul politic român Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru şi ministru de mai multe ori (1961); actorul britanic Mark Wingett (1961); graficiana română Maria Balea (1962); fotbalistul croat Davor Šuker (1968); cântărețul japonez Koichi Domoto, fondatorul formației de muzică ușoară „Kinki Kids” (1979); regizoarea română de teatru, de film şi de evenimente Carmen Lidia Vidu (1980); fotbalistul român Vasile Maftei (1981); pilotul maghiar de mașini de curse Báumgártner Zsolt, concurent în Formula 1 (1981); tenismanul argentinian David Nalbandian (1982); fotbalistul bosniac Vojislav Vranjković (1983); fotbalistul perúan José Paolo Guerrero (1984) și actrița canadiană de film și televiziune Roseanne Supernault (2001).

– În 1 ianuarie au murit: domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun (1432); cronicarul român Macarie, egumen al Mănăstirii Neamţ şi episcop de Roman (1558); compozitorul şi organistul german Johann Christian Bach, fiul lui Johann Sebastian Bach (1782); pictorul italian Francesco Guardi (1793); fizicianul german Heinrich Hertz, care a demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice, hertziene (1894); istoricul, publicistul şi scriitorul francez Paul-Theodore Bataillard (1894); pictorul şi desenatorul român Sabin Popp (1928); publicistul şi politicianul român Valeriu Branişte (1928); şansonetistul francez Maurice Chevalier (1972); pianista americană Hepzibach Menuhin (1981); interpretul şi compozitorul britanic de jazz Alexis Korner (1984); scriitorul şi muzicologul român Harry Negrin (1995); scriitorul român Victor Emil Galan (1995); publicistul român Dumitru Tinu, fost director al ziarului „Adevărul” şi preşedinte al Clubului Român de Presă (2003); politiciana americană Shirley Chrisholm, prima femeie de culoare aleasă în Congresul SUA (2005); cântăreaţa americană de origine mexicană Lhasa [Lhasa de Sela] (2010); compozitorul şi dirijorul român Marin Constantin, care a pus bazele Corului Naţional de Cameră „Madrigal” (2011); scrimerul, coregraful, actorul şi cascadorul britanic Bob Anderson (2012); preşedintele macedonean Kiro Gligorov (2012); actriţa şi cântăreaţa americană Barbara Werle (2013); cântăreaţa americană Patti Page (2013); poetul român Traian T. Coşovei (2014); pictoriţa română Coca [Elena-Venera-Ecaterina] Meţianu (2014); sociologul german Ulrich Beck, autorul teoriei „societăţii riscului” (2015); actriţa americană Donna Douglas (2015); cosmonautul şi medicul rus Boris Moroukov (2015); actorul român George Alexandru (2016); regizorul de imagine american de etnie maghiară Vilmos Zsigmond, laureat al Premiului Oscar (2016); muzicologul, compozitorul şi publicistul român Gheorghe Firca (2016); cineastul canadian Bill [William] Marshall, co-fondator al Festivalului internaţional de film de la Toronto (2017); sculptorul italian Mauro Staccioli (2018); filosoful, logicianul şi profesorul Teodor Dima (2019); poetul, ziaristul şi omul politic Lazăr Lădariu (2019); violonistul, dirijorul și profesorul olandez Jaap Schröder (2020) și actriţa română Patricia Grigoriu (2020).

Septimiu Cioloboc

VIDEOFM

Acum in emisie

BUNĂ DIMINEAŢA, TRANSILVANIA! cu

Cer acoperit

Vânt: 0 m/s

Cer acoperit -1°C

Vânt: 3 m/s

5°C

Top 30 RTM

  • 1. KATY PERRY – Not the end of the world,

  • 2. SICKOTOY FT MISHA MILLER – Touche,

  • 3. KYLIE MINOGUE – Magic,

  • 4. BLACK EYED PEAS ft. SHAKIRA – Girls like me,

  • 5. ROXEN ft. ALEXANDER RYBAK – Wonderland,

  • 6. SMILEY ft. DELIA – Ne vedem noi,

  • 7. JASON DERULO ft. NUKA – Love not war,

  • 8. AVA MAX – My head & my heart,

  • 9. AVA MAX – Salt,

  • 10. JENNIFER LOPEZ – In the morning,

  • 11. ANDIA – Ce suntem noi,

  • 12. HOLOGRAF ft. K-GULA – Grijile s-au dus,

  • 13. SIA ft. BURNA BOY – Hey boy,

  • 14. LUMINITA ANGHEL ft. NICO – Prietene,

  • 15. PAX PARADISE AUXILLARY – Nisipuri miscatoare,

  • 16. ED SHEERAN – Afterglow,

  • 17. KYGO ft. DONNA SUMMER – Hot stuff,

  • 18. LEONY – Faded love,

  • 19. VOLTAJ – Doar pentru ea,

  • 20. MARIA – Din vina mea,

  • 21. TOM GRENNEN – Little bit of love,

  • 22. ARMIN VAN BURREN ft. DUNCAN LAUREN E – Feel something,

  • 23. IRIS – Subteran,

  • 24. ALEXANDRA UNGUREANU – De n-am fi împreună,

  • 25. THE WEEKND – Save your tears,

  • 26. THE MONTANS ft. EMAA – Insula,

  • 27. D-l GOE – Fata de la radio,

  • 28. DAVID GUETTA ft. SIA – Let’s love,

  • 29. JASON DERULO ft. ADAM LEVINE – Lifestyle,

  • 30. AMI ft. FLORIAN RUS – Regrete,

Sugereazã piesã
= 4.9754RON-0.0009
  • usd 0.1182 1 -0.0001

  • chf 5.1301 1 0.00119

  • aud 3.0029 1 -0.0018

Live Video

Dedica o melodie unei persoane dragi

Completeaza formularul de mai jos,iar dedicatia ta se va auzi in emisiunea
Trimite Dedicatia

Blog

„Fără bariere – TOT adevărul despre drog...

Stan Lucian | Citeste articolul

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egal...

Fonduri suplimentare pentru dezvoltarea ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Consilierii judeţeni au aprobat într-o ş...

UPDATE: A fost solicitat sprijin aerian ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Un nou incendiu de pădure a izbucnit, ie...

Sistemul de returnare a garanţiei funcţi...

Rotar Mirela | Citeste articolul

De la punerea în funcţiune a sistemului,...

Incendiu forestier în Lăpuşna-Ibăneşti

Rotar Mirela | Citeste articolul

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă...

Persoanele neasigurate vor avea gratuita...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Prezent la o întâlnire cu reprezentanții...

Staţie de biogaz pentru producerea de en...

Stan Lucian | Citeste articolul

Aceasta este prima stație din România de...

Apel pentru artiştii locali la Festivalu...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Cercetaşii României Târgu Mureş organize...

Angajaţii ONRC intră în grevă japoneză, ...

Rotar Mirela | Citeste articolul

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţio...

Parteneri