Oficial, șoferii agresivi pot fi raportați de ceilalți participanți la trafic
Ieri a devenit operațională platforma de servicii online a Ministerului de Interne care permite raportarea comportamentului agresiv al șoferilor.
Publicat de Stan Lucian, 28 octombrie 2024, 12:52
Cele mai întâlnite situații sunt schimbarea repetată a benzilor, condusul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul sau șicanarea prin așa-numitele flash-uri cu farurile.
Și motocicliștii care circulă pe o roată în trafic pot fi raportați, însă pentru asta e nevoie de dovezi, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, inspector de poliție, Alexandra Luca:
”Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., respectiv hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele acestuia de identificare, respectiv nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura.”
Șoferii târgumureșeni spun că cele mai multe comportamente agresive în trafic sunt întâlnite în orașele aglomerate, mai puțin în Târgu Mureș:
Faptul că există posibilitatea raportării comportamentului agresiv în trafic va duce cel mai probabil la ”liniștirea” unor șoferi, crede specialistul în conducerea autovehiculelor, Titi Aur:
”Ne aduce aminte de proverbul: frica păzește pepenăria, adică atunci când știi că s-ar putea să fi prins, eviți să faci acel lucru rău. În trafic, care este lucrul rău? E vorba de agresivitate sau nerespectarea unor reguli de circulație, de multe ori, reguli super importante, în sensul că mergem cu viteză foarte mare, depășim pe linia continuă â, șicanăm, incomodăm pe alții, ne ducem pe linia de tramvai până în față că nu avem răbdare să stăm la semafor, și așa mai departe. Din acest punct de vedere, cred că va fi bine și șoferii vor evita știind că pot fi filmați și pe urmă sancționați.”
Titi Aur mai spune că doar 15% din totalul accidentelor rutiere grave sunt produse de șoferii teribiliști, respectiv de alcool, droguri sau viteză excesivă. Restul accidentelor sunt produse de șoferii care nu vor să încalce reguli, dar o fac, deoarece nu cunosc normele de circulație și fac greșeli instinctiv.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice presupune 4-5 puncte de amendă, respectiv între 660 și 825 de lei, și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Autor: Cristina Bulbescu