ONG-urile din Mureș, îngrijorate de scenariul politic incert

Publicat de Rotar Mirela, 12 mai 2025, 12:00
Reprezentanții ONG-urilor din județul Mureș și-au exprimat îngrijorarea profundă față de situația politică instabilă și impactul acesteia asupra proiectelor sociale și de dezvoltare, susținând că este un ”Pericol real pentru viitorul societății”.
În pregătirea Târgului ONG-urilor trei personalități din domeniu au tras un semnal de alarmă privind viitorul muncii lor și al comunităților pe care le sprijină.
Marius Dumitrescu, președintele Mureș Hub, a declarat că există o mare îngrijorare legată de posibilitatea pierderii fondurilor europene și creșterea vulnerabilităților proiectelor sociale:
,,În acest moment mă îngrijorează și dacă s-ar putea anul acesta să existe fonduri. Vă daţi seama, legislația se poate schimba, se pot tăia cheltuieli, pentru că depinde, evident, de următorul guvern ce priorități va avea. Doamne ferește să se întâmple o tăiere de fonduri care să elimine tocmai aceste finanțări către ONG-uri.”
Koreck Maria, președintele Asociației Divers a adăugat că situaţia actuală arată un eşec al educaţiei:
,,Eu sunt foarte îngrijorată, pentru că am depus mult efort și, în schimb, se vede că nu s-a depus destul efort serios în partea educațională. Noi avem educație civică. Mulți ani învață copii. Acolo se învață cine ce face la stat. Și este clar că mai multe generații au ieșit din școală fără să aibă vreun impact această educație civică.”
Adrian Călugăr, reprezentantul Fundației Alpha Transilvană, a vorbit despre importanța percepției publice asupra ONG-urilor:
,,Cred că lumea încă nu percepe destul de bine ce înseamnă un ONG, care sunt activitățile, ce desfășurăm și pe toate palierele de la servicii sociale până la ONG-uri de politică sau de orice. ONG-urile, eu zic că fac o treabă extraordinar de bună, mai mult de atâta. Dacă faci o firmă, vine și spune, trebuie să faci, să-ți plătești taxe, impozite și, din punct de vedere a calității, faci cum vrei, că e firma ta. La ONG nu merge treaba așa. Aici vin niște standarde de calitate care spun acreditare, licențiale, norme și toate cele. Ce să vă dau un exemplu la ce mă pricep mai bine – cantină socială, 70 de puncte are standardul.”
Reprezentanții ONG-urilor au punctat că, în ultimele două decenii, eforturile lor au fost esențiale pentru sprijinirea celor vulnerabili: persoane fără adăpost, tineri în risc, pacienți, părinți cu probleme, și că, în ciuda sentimentelor de incertitudine, continuă să își facă treaba.
Autor: Sanda Vițelar