Opt centre de evaluare COVID-19 vor funcționa în Mureș
Trei dintre acestea vor fi înființate în cele două clinici de infecțioase și la clinica de Pneumologie din Târgu-Mureș, iar restul vor funcționa la spitalele din Reghin, Târnăveni, Sighișoara, Luduș și Sovata.
Scopul înființării acestor centre este scăderea presiunii pe Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.
Activitatea centrelor va fi efectuată în baza unui contract încheiat cu casele de asigurări de sănătate, iar Hotărârea de Guvern ce va reglementa funcționarea lor este așteptată să fie adoptată săptămâna aceasta.
Aici vor ajunge pacienții cu forme ușoare și medii de boală, iar cei în stare gravă vor ajunge în continuare la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.
În județul Mureș, aceste evaluări se făceau și până în prezent, însă acum activitatea va fi reglementată și extinsă la nivel județean imediat ce va apărea Hotărârea de Guvern, precizează pentru Radio Târgu-Mureș șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan:
Rolul acestor centre este de a evalua pacienții covid-pozitivi din punct de vedere clinic și paraclinic, respectiv se va face la nivelul acestor centre, o consultație, cu un set minim de analize de bio-chimie și hematologie și dacă este cazul o examinare radiologică. Aici se va decide dacă este cazul să se interneze acest pacient sau pot să urmeze un tratament la domiciliu sub îndrumarea medicului de familie. La nivel de Târgu-Mureș va exista posibilitatea de evaluare 24 de ore din 24.
Directorul DSP Mureș, Iuliu Moldovan, face apel la persoanele pozitive să nu stea acasă și să riște agravarea bolii, deoarece centrele de evaluare au rolul de a administra cât mai rapid tratamentul:
Foarte important este ca persoanele pozitive să ia legătura imediat cu medicul de familie imediat ce știu că sunt pozitivi, astfel încât medicul de familie să facă acea evaluare primară din care să rezulte dacă are nevoie sau nu de evaluare într-un centru și de a putea beneficia de un tratament antiviral cât mai repede posibil și astfel posibilitatea de a dezvolta o formă gravă de boală să fie cât mai mică. Ăsta e rolul centrului.
La nivel național, vor fi deschise circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 . Criteriile în baza cărora oamenii vor fi direcționați către aceste centre urmează să fie făcute publice curând, alături de o hartă interactivă cu locațiile acestora, pentru ca oamenii să știe unde să se adreseze, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Harta interactivă va include și centrele de testare COVID din cabinetele medicilor de familie.
Ministerul Sănătății intenționează să asigure în aceste centre anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale.
Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați.
Cristina Bulbescu