Orchestra Naţională Radio închide stagiunea simfonică la Sala Radio
Vineri, 17 iunie (19:00), concertul care încheie o bogată stagiune a Orchestrei Naţionale Radio se va derula la Sala Radio sub bagheta apreciatului dirijor român Cristian Mandeal. Evenimentul vă propune o creaţie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: Ravel – Concertul în sol major pentru pian şi orchestră. Îl veţi aprecia ca solist pe pianistul Csiky Boldizsár jr., distins în 1994 cu Premiul Cella Delavrancea, acordat de maestrul Dan Grigore.
Compus de Ravel pe durata a doi ani, între 1929 şi 1931, concertul pentru pian este puternic influenţat de atracţia compozitorului pentru jazz, gen pe care îl descoperea în perioada respectivă, după un turneu susţinut în Statele Unite. Despre importanţa jazz-ului, Ravel mărturisea: „Cea mai captivantă parte a jazz-ului este ritmul său bogat şi amuzant… Jazz-ul este o sursă bogată şi vitală de inspiraţie pentru compozitorii moderni şi sunt uimit că atât de puţini americani sunt influenţaţi de el.” Premiera absolută a avut loc în ianuarie 1932 cu Ravel la pupitrul dirijoral şi pianista Marguerite Long în ipostază solistică, succesul evenimentului fiind urmat de un amplu turneu pe care cei doi l-au întreprins în 20 de oraşe din Europa, peste tot concertul bucurându-se de succes la public.
În aceeaşi seară veţi mai asculta şi lucrarea altui mare compozitor francez – Gabriel Fauré: Pavane şi Petruşka, baletul semnat de artistul rus al sec. XX Igor Stravinski. Baletul a fost pus în scenă prima oară în 1911 la Paris, cu Vaslav Nijinski şi Tamara Karsavina în rolurile principale, în cadrul apreciatelor stagiuni Ballets Russes, prezentate la Théâtre du Châtelet, sub conducerea impresarului rus Serghei Diaghilev.
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei Halle Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.
Csíky Boldizsár jr. şi-a urmat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, iar în perioada studenţiei a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania). În 1998 a participat la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa). În anul 2000, după numeroase colaborări – aproximativ 40 de concerte pe an – directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) i-a acordat titlul de solist permanent.
Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi de peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.