Parada Taurilor din acest an, umbrită de criza națională a crescătorilor de animale
Evenimentul, aflat la cea de-a XXII-a ediție, are loc, ca de obicei, la SEMTEST din Sângeorgiu de Mureș, sâmbătă, 5 octombrie, începând cu ora 11.00.
Aici sunt așteptați peste 800 de participanți din 25 de județe.
Vedetele vor fi cei 20 de tauri de elită mondială care vor intra în ring, doi dintre ei fiind marii favoriți, a arătat inginerul Valer Radu Sician, directorul Semtest-BVN:
SEMTEST se pregătește de cea de-a 22-a ediție a Paradei Taurilor care va avea loc sâmbătă la Sg. de Mureș. Așteptăm toți fermieri și operatorii de însămânțări artificiale, să sărbătorim împreună această zi, dedicată celor care se ocupă de genetică și ameliorare. Sunt tauri din rasa Bălțata Românească tip Simmental care au fost sau vor fi utilizați la însămânțări artificiale. Așteptăm cu nerăbdare se vedem comisia tehnică când va desemna pe ”Mister Parada Taurilor”; va fi o misiune grea pentru că în grupa de 5 tauri, a campionilor așa cum le spunem, sunt doi care au fost ”Mister” în 2023 și 2022.
Parada Taurilor este în ultimii ani umbrită de criza economică ce amenință tot mai multe ferme de vaci cu închiderea.
Președintele filialei Mureș a Federației Crescătorilor de Bovine, Iacob Boca, susține că aproape o treime din fermierii români riscă să dea faliment:
Federația a depus săptămâna trecută un memoriu la Ministerul Agriculturii, cerând un ajutor de urgență de la Uniunea Europeană:
30 la sută din ferme sunt pe cale de a intra în colaps, în faliment. Multe ferme, care au un efectiv de 100-150 de capete vor fi obligați să vândă din efectiv, să poată să iasă în primăvară. La mulți colegi, furajele pe care animalele trebuiau să le consume la iarnă, le-au consumat acum. În partea de sud a țării și în Moldova e mai mare durerea, dar și aici la noi se vor sacrifica foarte multe animale, fermierii sunt decapitalizați, sunt la fundul sacului. Săptămâna trecută am depus un memoriu la minister, unde am cerut pe semestrul II să primim ajutor de criză. Să se facă un calcul cât s-a pierdut la vaca de lapte, sunt bani pe care Comunitatea Europeană îi acceptă.
Crescătorii de animale mizează să primească 150 de euro pe cap de vacă. În plus, urmează să le fie acordat sprijinul pe furaje.
Astfel, oamenii pot ieși cu bine din iarnă, apreciază Iacob Boca.
El adaugă că la ora aceasta laptele produs în țară asigură doar 50% din necesar, restul fiind import de calitate slabă și preț de dumping, de 65 de eurocenți litrul.
Autor: Valeriu Russu