Pentru prima dată, județul Mureș va avea propria producție de usturoi
6 hectare de usturoi se estimează că vor fi cultivate anul acesta în județul Mureș de către 5 producători. O bună parte dintre lucrări și plantări s-au desfășurat deja în toamna anului trecut, iar o parte se desfășoară în această perioadă.
Până acum, erau doar câțiva producători de usturoi în județul Mureș care cultivau câteva arii. Cultivatorii sunt din zona Mădăraș, Crăciunești și Habic.
Specialiștii din agricultură consideră aceste lucrări ca fiind de primă urgență, mai ales că ele sunt cuprinse într-un program nou al Ministerului Agriculturii pentru susținerea producției de usturoi românesc.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
În județul Mureș chiar am inventariat și avem 5 potențiali cultivatori de usturoi. Sperăm ca anul acesta să avem 6 hectare de usturoi plantat. Până la ora actuală avem peste 3 hectare de usturoi plantat. Este un program special cu usturoiul pentru că aproape tot usturoiul care e în comerț și se folosește în procesarea cărnii e din import. Cu siguranță (anul acesta) trebuie să apară și pe piețele din Târgu-Mureș usturoi produs în zonă.
Fiind primul an al programului, deocamdată există o problemă privind sămânța, spune Ioan Rus:
Un fermier din zona Habic unde este tradiție de ceapă și legume, ar pune circa un hectar de usturoi dar nu are sămânță și am rezolvat din județul Buzău cu intervenție la colegul de acolo de la Direcția Agricolă să ne sprijine din rezervele pe care le are și să ne asigure usturoi pentru unu până la două hectare maxim. La ora actuală e o oarecare criză ( de sămânță de usturoi).
Cultivatorii de usturoi vor primi un sprijin financiar de 1.000 de euro pentru un hectar de usturoi cultivat și trebuie să garanteze o producție minimă de 3 tone per hectar.
Specialiștii Direcției Agricole monitorizează procesul de cultivare, fertilizare, și îngrijire a culturilor de usturoi în cel puțin 4 faze de vegetație.
Cristina Bulbescu