Pentru a nu mai fi pãcãliţi, românii vor fi informaţi oficial despre munca în strãinãtate. Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncã demareazã o campanie de informare a persoanelor care doresc sã lucreze în strãinãtate.
Publicat de radiomures, 9 octombrie 2002, 00:00
Într-un comunicat remis presei, reprezetanţii Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncã atrag atenţia cã persoanele fizice, organizaţiile non-guvernamentale, asociaţiile sau fundaţiile nu au dreptul de a intermedia plasarea forţei de muncã în strãinãtate. Pentru a împiedica inducerea în eroare a solicitanţilor de locuri de muncã în strãinãtate, OMFM îi sfãtuieşte pe potenţialii solicitanţi ca, în cazul în care sunt contactaţi de diverse persoane, sã nu se lase înşelaţi şi sã verifice agenţii privaţi care se ocupã cu o astfel de activitate.
Ei se pot adresa la Registrul Comerţului, pentru a vedea dacã respectiva societate este înregistratã legal şi are ca obiect de activitate recrutarea şi plasarea de forţã de muncã în strãinãtate.
Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncã mai anunţã persoanele interesate sã lucreze în strãinãtate cã aceastã instituţie nu încaseazã comision pentru activitatea sa, iar informaţiile furnizate de cãtre acesta sunt gratuite. De asemenea, solicitanţii de locuri de muncã trebuie sã ştie cã, pentru a lucra într-o altã ţarã, trebuie sã obţinã vizã de muncã şi nu turisticã, precum şi cã, odatã ajunşi acolo, trebuie sã respecte obligaţiile asumate prin contract, legile şi regulile de convieţuire din ţara respectivã.
ROMNET / Sorina Bota