Peste 500 de angajați din comunele mureșene au intrat astăzi în grevă
Angajații primăriilor din mediul rural au intrat astăzi în grevă de avertisment, între orele 11 și 13, nemulțumiți de nesiguranța privind creșterea salarială și de discrepanțele de salarizare dintre instituțiile statului.
Greva a fost declanșată de Federația Columna-Sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, iar în județul Mureș, peste 500 de angajați din aproape 40 de primării din mediul rural și-au întrerupt activitatea, a declarat pentru Radio Tg.Mureș președintele filialei mureșene a Sindicatului National SCOR, secretarul comunei Cozma, Adrian Crăciun:
S-au asigurat doar serviciile urgente care nu suporta amânare. Nemulțumirea noastră este împotriva politicilor Guvernului, care ne discriminează față de restul administrației publice locale și pe noi ne-a lăsat plafonați la salariul anului 2021. În ultimii ani, mediul rural este ținut într-o discriminare majoră față de salariile primăriilor din municipiile mari sau din consiliile județene unde, pe aceleași studii și aceeași vechime, au salariul mai mare de câteva ori.”
Liderii sindicali sunt în discuții cu reprezentanții Guvernului dar nu exclud declanșarea grevei generale, începând cu 5 februarie.
Președintele Federației Columna, Lucian Puiu:
Vineri vom avea ședința consiliului național în care, în funcție de ce reacții vom avea din partea Guvernului, vom valida declanșarea grevei generale, începând cu 5 februarie, dar, până atunci, încercăm să epuizăm toate mijloacele necesare, pe calea dialogului, pentru a identifica soluția cea mai potrivită. Dacă vom vedea că nu avem niciun sorți de izbândă cu privire la aceste revendicări, noi ne vedem de calendarul de proteste.”
Sindicaliștii mai cer și reformarea sistemului de finanțare a bugetelor locale dar și deblocarea negocierilor colective pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități/sector de activitate și stoparea ingerinței politicului în exercitarea funcției publice.
Autor: Raluca Creț