Piața fiscală din România ar putea înregistra un reviriment, începând de anul viitor
Piața fiscală din România ar putea înregistra un reviriment, începând de anul viitor. Companiile românești se aşteaptă la simplificarea controalelor fiscale după implementarea RO e-factura. Dar și statul are de câștigat prin evidențierea corectă a relațiilor comerciale între parteneri.
Majoritatea companiilor se aşteaptă la simplificarea controalelor fiscale după ce va fi implementată facturarea electronică în relaţia dintre companii (B2B). Aceasta va deveni obligatorie din 2024. Dar, nu doar întreprinzătorii sunt entuziaști ci și statul: factura electronică are darul de a reduce evazaiunea fiscală și a aduce mai mulți bani fiscalizați la buget.
85% dintre cei care au răspuns într-un sondaj realizat de PwC România cred că RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară al ANAF, respectiv a controalelor la distanţă, de tip desk – audit. De asemenea, 56% spun că vor fi reduse solicitările echipelor de control în timpul inspecţiei fiscale, ceea ce înseamnă timp mai mult dedicat activităților proprii de producție.
În plus, se estimează că facturarea electronică va aduce şi alte beneficii, cum ar fi reducerea fraudei TVA la nivel naţional, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi eficientizarea procesului de colectare a taxelor.
Mai mult de unul din trei antreprenori sau manageri sunt de părere că factura electronică va contribui la diminuarea vulnerabilităţilor vechiului sistem de facturare în cadrul companiilor: erori umane, volume şi costuri mari de arhivare (35% dintre respondenţi).
De cealaltă parte, autorităţile apreciază că măsura va duce la o creştere a colectării TVA şi a impozitelor directe de cel puţin 1,5 miliarde de euro. Conform sondajului, 58%, dintre companiile respondente au început pregătirea pentru implementarea RO e-Factura, dar dintre acestea 40% se află încă în stadiul de analiză generală a datelor obligatorii. Până acum, 17,5% au finalizat implementarea, instalarea şi testarea unei soluţii, iar 22% nu au făcut niciun demers.
Principalele motive care conduc la întârzierea finalizării procesului de implementare a e-Factura sunt, potrivit respondenţilor: timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP şi stabilirea regulilor de transformare a datelor (66%) precum şi lipsa unor explicaţii clare din partea autorităţilor privind obligativitatea RO e-Factura (43%).
De la 1 ianuarie 2024, este obligatorie raportarea facturilor electronice pentru toate tranzacţiile dintre companii, business to business (B2B).
Sondajul PwC România efectuat în septembrie 2023 a fost completat de 104 companii, marea majoritate fiind mari contribuabili la bugetul de stat.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.