Pomii fructiferi și culturile de rapiță, cele mai afectate de capriciile iernii
Temperaturile crescute din ultimele zile, care topesc zăpada așternută săptămâna trecută, pot influența culturile doar dacă în perioada imediat următoare va veni un val de frig, spun specialiștii.
Potrivit directorului adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, culturile de cereale nu sunt în pericol, însă culturile de rapiță și de pomi fructiferi sunt mai sensibile la frig:
Culturile de cereale păioase sunt mai puțin pretențioase, rezistând chiar până la minus 10 grade. Foarte pretențioasă este cultura de rapiță, dar până în prezent nu s-au înregistrat pierderi. De asemenea, pomii fructiferi sunt sensibili la temperaturile scăzute și la fluctuațiile mari de temperatură. Cele mai rezistente specii sunt mărul, părul și gutuiul, în timp ce cireșul, caisul și piersicul au iernare dificilă și sunt mai ușor afectați de temperaturile mai scăzute.
Ileana Gușatu mai spune că influențele negative asupra culturilor pot apărea doar dacă încălzirea urmată de frigul excesiv durează cel puțin două săptămâni.
Pe de altă parte, spune directorul DADR, pericolul real de distrugere a culturilor poate apărea doar din luna martie, când semnele de primăvară sunt evidente.
Valeriu Russu