UPDATE: Incendiul din zona Gheorgheni a fost stins
ACTUALIZARE 20 mai, ora 08,20
Incendiul de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră şi brazi din regenerare naturală din zona Csiszer, în apropierea municipiului Gheorgheni, a fost stins aseară, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.
Potrivit sursei citate, pompierii militari s-au retras din zonă, iar peste noapte au rămas în supraveghere doi pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gheorgheni.
Incendiul a izbucnit în cursul zilei de luni şi s-a extins pe 15 hectare, din cauza vântului puternic.
***
19 mai, ora 16,00
Misiunea de stingere a incendiului continuă și la această oră, deși încă din cursul zilei de ieri, 18 mai a.c., pompierii militari din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, alături de pompieri civili din cadrul SVSU Gheorgheni, Lăzarea, Remetea și Suseni, precum şi lucrători silvici, au acționat continuu pentru stingerea acestuia.
Este vorba de un incendiu de vegetație uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră şi brazi din regenerare naturală, în zona Csiszer, din apropierea municipiului Gheorgheni. Pentru a evita propagarea flăcărilor la vecinătăți, pe timpul nopții, forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni și SVSU Lăzarea au rămas în supraveghere. În această dimineaţă, s-a reluat intervenţia pentru stingerea incendiului, care se manifestă în mai multe focare răzlețe, pe o suprafață totală de aproximativ 15 ha.
Și la această oră, pompierii harghiteni, împreună cu lucrători silvici și echipaje ale autorităților locale, intervin pentru lichidarea focarelor din zona greu accesibilă, fără surse de alimentare cu apă, în condiţii de vânt puternic. În aceste condiții pompierii sunt nevoiţi să folosească lopeţi, mături şi dispozitive portabile individuale pentru stingerea incendiilor, numite vermorele.
Efortul depus de salvatori, pentru limitarea propagării flăcărilor la pădurea masivă din apropiere, este îngreunat de condițiile în care se desfășoară intervenția, informează ISU Harghita. Zona este abruptă cu pericol de alunecare, sunt condiții de vânt, care reaprinde focarele existente, iar transportul apei spre locul intervenției se poate face doar în cantități limitate.
Virgil Natea