Președintele CCR a exclus categoric posibilitatea unei revizuiri a deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale de anul trecut

Publicat de Stan Lucian, 19 februarie 2025, 15:55
Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a exclus categoric posibilitatea unei revizuiri a deciziei Curții de anulare a alegerilor prezidențiale de anul trecut.
Într-un interviu pentru publicația online juridice.ro, Marian Enache a declarat că astfel de cereri sunt formulate în afara unui cadru procesual, hotărârile instanței supreme fiind definitivă și general obligatorii.
Diana Surdu – A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor, precizează Marian Enache. Acesta a menționat că, dacă o Curte Constituțională poate valida și confirma rezultatele alegerilor, înseamnă că le și poate infirma, invalida sau anula.
În cazul României, neregulile determinante pentru anularea procesului electoral pentru alegerea președintelui României au vizat egalitatea de șanse a candidaților, finanțarea campaniei electorale și influențarea votului, practic, caracterul corect al alegerilor, declară Marian Enache.
Șeful Curții a mai subliniat că, prin deciziile sale, Curtea a activat codul roșu și a tras un semnal de alarmă, însă nu a rezolvat pe fond problema stării democrației românești, fiindcă nu doar instituțiile statului trebuie să fie preocupate şi responsabile să cunoască premizele pentru producerea acestor efecte asupra democrației, ci toată societatea.
Marian Enache spune că CCR nu verifică dovezile depuse de autoritățile statului sau de cei care depun contestații, ci se asigură că procesul electoral s-a realizat în parametri legali și constituționali.
În legătură cu declarațiile vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, JD Vance, potrivit cărora alegerile din România au fost anulate, citez, „pe baza suspiciunilor fragile ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”, Marian Enache apreciază că mesajul demnitarului american este adresat întregii societăți europene, în care se constată că democrația și statul de drept trebuie fortificate pentru apărarea cetățenilor și a valorilor fundamentale împărtășite la nivel internațional.
Sursa: RRA