Prețurile energiei și inflația anulează subvențiile UE date agricultorilor
Atenționarea aparține președintelui Asociației Naționale ”ProAgro” Ionel Arion, care cere statului român să se implice și să atenueze efectele negative ale crizei energetice.
O altă lovitură pe care o primesc agricultorii români este legată de inundarea pieței cu marfă ieftină din afara Uniunii Europene, de pildă la floarea soarelui, prețul fiind mai mic cu circa 100 de dolari tona decât costurile din Europa.
Ionel Arion:
De aproape un an subvențiile nu mai reprezintă foarte mult în cuantumul coșului de investiții al fermierilor. Inflația și costurile exorbitante ale imputurilor au spulberat aceste sume. Pericolul este că de la anul, mulți fermieri nu vor mai putea accesa cei circa 50 de euro plăți pe eco-schemele de mediu și climă, pentru că vor trebui să lase 5% din suprafață pârloagă, la odihnă. Statul român nu ar trebui neapărat să adauge bani la subvenții, are alte lucruri pe care le poate face pentru fermieri. A promis că fermierii nu vor fi afectați și că statul român va interveni în acest sens. Am cerut și cerem asta și acum, dar nu se întâmplă absolut nimic.
Agricultorul mureșean Constantin Păgăcean confirmă efectele negative asupra agriculturii românești produse de mărfurile non-UE, vegetale sau animale, însă spune că, oricât de mică, subvenția este necesară:
Orice bani sunt binevenți, e un pas înainte față de anii trecuți în care primeam subvenție numai chiar cât primeau și ceilalți pentru pășuni și alte terenuri fără valoare adăugată mare. Iar pe viitor dacă sumele se măresc, va fi cu atât mai bine.
Guvernul pregătește actul normativ pentru derularea plăților în avans la subvențiile pe suprafață, începând cu data de 16 octombrie.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă a precizat că proiectul prevede plăți ușor mărite față de anul trecut, de circa 1 euro pe hectar
Schema de bază pe suprafață prevede un cuantum de 96,28 euro, plata pentru climă și mediu e de 58,53 euro, plata pentru tinerii fermieri prevede un cuantum de 48 de euro, iar plata redistributivă prevedem, pentru intervalul 1-5 hectare, un cuantum de 5 euro pe hectar iar pentru fermele medii, adică între 5 și 30 de hectare, prevede un cuntum de 48,70 de euro. La finalizarea campaniei de primire a cererilor am înregistrat 22.922 de cereri, iar peste 90 la sută dintre fermieri sunt eligibili pentru a primi avansul.
La finele săptămânii trecute, prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să se asigure că derularea campaniei agricole de toamnă se desfăşoară în bune condiţii în vederea pregătirii anului agricol 2023.
Valeriu Russu