Primarul Tg.Mureșului: ajutoarele pentru Valea Rece, sistate
Joi, 27 februarie, Primăria Municipiului Târgu-Mureș va da startul unei acțiuni de salubrizare a cartierului Valea Rece, care este locuit în cea mai mare parte de membrii comunităților marginalizate.
Acțiunea încearcă să îi responsabilizeze pe locatari întrucât aceștia refuză integrarea, susține primarul municipiului Dorin Florea, care spune că a dispus măsuri privind sistarea ajutoarelor din bugetul primăriei:
Oamenilor din Valea Rece nu le-am cerut nimic mai mult decât lucriri firești precum trimiterea copiiilor la școală, găsirea unui loc de muncă sau să își păstreze igiena personală. O parte au reușit alții nu vor.
Mizeria care se face în Valea Rece mă intrigă iar astfel am dispus măsuri cum ar fi stoparea oricăror ajutoare din bugetul primăriei pentru aceștia.
Ei trebuie să înțeleagă că nu au nevoie de toate lucrurile pe care le aduc în cartier întrucât Primăria le poate asigura nevoile, însă nu o fac.
Când am săpat fundațiile pentru blocurile de locuințe am dat peste mai mult de un metru de textile și materiale de umplutură cărate acolo și depuse generație de generație.
De asemenea, Dorin Florea anunță confiscarea animalelor din cartierul târgumureșean Valea Rece care nu sunt cipate și pentru care nu pot fi stabiliți proprietarii:
Avem probleme cu cei care țin cai, vaci, oi și alte animale domestice. Aceste animale nu respectă nicio normă a Agenției Naționale de Supraveghere Sanitar Veterinară, iar astfel am dispus confiscarea căruțelor, a cailor și a tuturor animalelor care nu ar trebui să se afle acolo. Animalele nu sunt cipate, nu sunt controlate și nu se află în atenția nimănui.
Aproape 500 de persoane din Valea Rece beneficiază de ajutoare sociale, indemnizații și stimulente din bugetul local. Valoarea totală a ajutoarelor sociale oferite acestora de Primăria Tg.Mureș poate ajunge la suma de 25 de mii de lei/lună, iar a alocațiilor la 23 de mii de lei/lună. Astfel sprijinul acordat acestora din bugetul local poate depăși suma de 60 de mii de lei lunar.
Cantina socială este însă folosită de numai 18 persoane, costul mâncării ridicându-se la puțin peste 6000 de lei/lună. În același timp, stimulentul educațional este acordat la numai 6 preșcolari, suma totală fiind de 300 de lei pe lună.
Timp de 5 luni pe an, în sezonul rece, 21 de familii din Valea Rece primesc ajutoare pentru încălzire cu o valoare totală de peste 6000 de lei/ lună.
Vlad Todoran